U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u subotu, 2. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se 15. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i-Fest.

Na Festivalu će svoja umijeća prezentirati oko četiristo učesnika, djece i odraslih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U atriju HKD-a bit će organizirana i prodajna izložba njihovih radova, a održat će se i modna revija u kojoj će sudjelovati manekeni i manekenke s teškoćama u razvoju.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i koordinatorica projekta „Rijeka – zdravi grad“ Karla Mušković kazala je kako će i ove godine sudionici i-Festa pokazati plesne i scenske koreografije koje su uvježbavali cijele godine sa svojim mentorima.

Glavnom voditelju, Draženu Turini Šajeti, i ove će se godine pridružiti suvoditelji iz riječkih udruga i ustanova koje brinu o osobama s invaliditetom. Već nekoliko godina suvoditeljica je svestrana Isabella Hujić, članica Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, koja je kazala kako je jako sretna što će i ove godine pomoći Šajeti na pozornici HKD-a.

Kristijan Trampuž, Bojan Šolaja, Isabella Hujić, Jadran Mandekić i Karla Mušković

Kristijan Trampuž, Bojan Šolaja, Isabella Hujić, Jadran Mandekić i Karla Mušković

Bojan Šolaja, polaznik Centar za autizam Rijeka, već 10 godina sudjeluje na i-Festu, izrazio je ponos što će ove godine dobiti priliku biti i voditelj, dok je Kristijan Trampuž iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka rekao kako je sretan što će, osim što će biti voditelj, imati priliku ponovno pokazati svoj talent na daskama koje život znače.

Festival se održava u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad”, čiji je voditelj Jadran Mandekić istaknuo izniman interes za sudjelovanjem i-Festu, zbog čega posljednjih nekoliko godina festival održava u dva dijela. Tako će u 11 sati nastupiti najmlađi sudionici Festivala, a u 18 sati red je onim nešto starijima. Festivalu će prethoditi cjelodnevna prodajna izložba radova u atriju Hrvatskog kulturnog doma u trajanju od 10 do 18 sati.

Svoj doprinos manifestaciji dali su i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, koji su osmislili scenografiju pozornice i vizualni identitet ovogodišnjeg i-Festa, članice Interesne grupe građana za unapređivanje kvalitete života starijih osoba koja djeluje u sklopu Rijeka – zdravi grad te, po prvi put, volonteri Medicinske škole u Rijeci.

„Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom dobar je primjer međugeneracijske i međusektorske suradnje, što su glavne odrednice Europske mreže zdravih gradova, čiji je član i Grad Rijeka,“ kazao je Mandekić, istaknuvši kako bi bez velike pomoći volontera bilo teško organizirati manifestaciju s toliko sudionika.

U Festivalu sudjeluju Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Zagreb – Ustrojbena jedinica Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dječji vrtić Rijeka, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, osnovne škole Gornja Vežica i Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka i Modna agencija Glamour Tara.