U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u utorak, 3. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se 17. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i-Fest.

Na Festivalu će svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentirati preko tristo učesnika, djece i odraslih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U atriju HKD-a bit će organizirana i prodajna izložba njihovih radova, a tijekom večernje predstave i modna revija u kojoj će sudjelovati manekeni i manekenke s teškoćama u razvoju.

„Cilj manifestacije je uključiti što više djece, mladih i odraslih s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kako bi pokazali što sve mogu na različitim područjima. 2002. godine počeli smo s 120 sudionika, a ove ih je godine preko tristo “, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i koordinatorica projekta „Rijeka – zdravi grad“ Karla Mušković te dodala da Odjel sufinancira ovu manifestaciju s 20 tisuća kuna, namijenjenih za potrošni materijal i simbolične poklone.

Glavnom voditelju, Draženu Turini Šajeti, i ove će se godine pridružiti suvoditelji iz riječkih udruga i ustanova koje brinu o osobama s invaliditetom. Već nekoliko godina suvoditeljica je svestrana Isabella Hujić, članica Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, koja je kazala kako je jako sretna što će i ove godine pomoći Šajeti na pozornici HKD-a. Suvoditelji programa su i Klara Paškvan Lekšić, članica Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Petar Zadravec, suradnik i bivši korisnik Centra za autizam.

“Godinama sudjelujem na i-Festu. Želja da budem voditeljica ove mi se godine i ostvarila te se jako veselim. Jedva čekam utorak da počne i-Fest“, kazala je Klara te dodala kako će i nastupiti s dramskom skupinom Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Festival se održava u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad”, čiji je voditelj Jadran Mandekić istaknuo izniman interes za sudjelovanjem i-Festu, zbog čega posljednjih nekoliko godina festival održava u dva dijela. Tako će u 11 sati nastupiti najmlađi sudionici Festivala, a u 18 sati red je onim nešto starijima. Festivalu će prethoditi cjelodnevna prodajna izložba radova u atriju Hrvatskog kulturnog doma u trajanju od 10 do 18 sati. Na izložbi će se predstaviti i one udruge i ustanove koje nemaju pripremljen nastup. Također, u izlozima Grada Rijeke mogu se vidjeti radovi članova Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Županijske udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te ukrasi i radovi učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Svoj doprinos manifestaciji dale su članice Kreativnih radionica 50+ su koje su izradile preko 300 poklona za sudionike Festivala, volonteri Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci pružaju potporu organizaciji, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci već niz godina osmišljava scenografiju pozornice, uređenja hola i vizualni identitet Festivala, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak manifestaciju osigurava bez naknade.

„Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom jedinstven je projekt u Hrvatskoj i šire. Projekt je često prezentiran i na sastancima Europske mreže zdravih gradova te pohvaljen kao primjer dobre prakse“, kazala je pročelnica Mušković.

Na Festivalu sudjeluju Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić More, Dječji vrtić Sušak, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ Fran Franković, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka i Modna agencija Glamour Tara.

Ulaz na manifestaciju je besplatan za sve posjetitelje.