Od 16. do 21. travnja u Rijeci će se održati šesnaesti po redu Festival znanosti, a ovogodišnje izdanje festivala namijenjenog svim uzrastima posvećeno je temi otkrića.

Bogat program Festivala znanosti u Rijeci, koji se sastoji od više od 150 različitih događanja na 23 lokacije u organizaciji više od 60 različitih institucija i udruga, predstavili su organizatori i pokrovitelji.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija je istaknula kako je glavni cilj Festivala znanosti popularizacija znanosti, posebice među djecom i mladima, no u trenutnoj situaciji u društvu, kad se znanost sve više počinje relativizirati i smatrati tek jednim od mogućih pristupa, Festivala znanosti ujedno predstavlja i jedan od načina vraćanja ugleda i statusa znanosti.

Festival znanosti u Rijeci tako progovara o aktualnim društvenim temama sa stajališta znanstvenika, pa će o kriptovalutama u znanstvenom kafiću u River pubu govoriti Davor Mance i Boris Podobnik, a o domino efektu jednog znanstvenog otkrića u medicini Toni Valković.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti doc. dr.sc. Vedrana Mikulić-Crnković posebno je istaknula još i znanstveni kafić posvećen STEM obrazovanju, o čemu će govoriti i Saša Zelenika te dva događaja vezana uz riječke teme: predavanje Srđana Žuškina o utjecaju torpeda na pomorsku industriju te znanstveni kafić o primjeni novih tehnologija u medicini, u kojem sudjeluje i Sven Maričić, jedan od pionira 3D printanja u medicini u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Festival znanosti posvećen otkrićima

Ovogodišnji Festival znanosti posvećen otkrićima

Važnost Festivala znanosti od samih početaka prepoznao je i Grad Rijeka, kazao je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, istaknuvši kako je u daljnjem razvoju Rijeke, što je naznačeno i u Strategiji razvoja Rijeke do 2020. godine, izuzetno važna suradnja sa Sveučilištem u Rijeci i svim njegovim sastavnicama.

Radionice i predavanja održavat će se u Prirodoslovnom muzeju, u Astronomskom centru Rijeka, na Građevinskom fakultetu, na Medicinskom fakultetu, na Filozofskom fakultetu, na sveučilišnim odjelima i u Sveučilišnoj knjižnici. Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima na Kampusu, u zgradi Građevinskog fakulteta, a nakon izlaganja građani mogu u Akvariju na Kampusu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom Znak.

Organizatori posebno izdvajaju Otvorene dane sveučilišnih odjela, koji ove godine obilježavaju deset godina, a program obuhvaća preko 50 različitih aktivnosti, od predavanja i radionica do igrokaza i kratkih znanstvenih izlaganja. Svoja vrata će u tjednu Festivala otvoriti i Građevinski, Medicinski te Pomorski fakultet.

Ove godine program „Vrtići za vrtiće“ okupit će 22 vrtićke grupe, koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, a u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu Otkrića izložit će 5 osnovnih te 9 srednjih škola u sklopu programa „Škole za škole“.

S ciljem približavanja znanosti svim građanima, svakog dana od 16. do 20. travnja od 12 do 14 sati na Korzu će se održavati popularno-znanstveni program, a u subotu, 21. travnja od 9 do 12 sati na Kampusu na Trsatu traje natjecanje „Znanstvena tražilica za cijelu obitelj“.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i interaktivna izložba „Dinamična planeta Zemlja“ u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Otvorenje Festivala znanosti upriličit će se u ponedjeljak,  16. travnja 2018., u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s početkom u 11 sati, nakon čega slijedi tribina udruge Universitas  „Eureka u svakome od nas“.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova Hrvatske, između ostalih i u Klani i Opatiji. Organizator Festivala znanosti u Rijeci je udruga „Zlatni rez“, a suorganizatori su Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Glavni pokrovitelj Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, koje ove godine obilježava 45. obljetnicu.

Detaljan program nalazi se na stranicama Festivala znanosti.