Polovicom lipnja Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja. Ovogodišnja 18. Fiumanka održat će se od 7. do 11. lipnja 2017.

„Imaš brod, imaš jedro – prijavi se!“, prepoznatljiv je slogan potpuno besplatne regate. Svim prijavljenim jedrilicama osiguran je vez, a članovima posade, besplatne majice  i obrok uz čašu pića po završetku regate. Iako Fiumanka nema toliko izražen sportski koliko promotivni karakter, u njoj će podjednako uživati natjecateljski raspoloženi jedriličari kao i oni kojima je draže rekreativno nadmetanje i druženje.

Osim Velike Fiumanke u subotu 10. lipnja koja već tradicionalno starta u 12 sati ispred Riječkog lukobrana, Fiumanku čini nekoliko različitih regata za svačiji gušt! Medijska, Liburnijska i Rotary, svaka posebna, s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom.

Uvod u jedrenje, bit će još jedna, nova regata, „PORT CUP“, na kojoj će sudjelovati  predstavnici svih šest hrvatskih lučkih uprava. Regata će se održati u srijedu 7. lipnja kao završetak radnog posjeta Rijeci.

U četvrtak 8. lipnja s radom započinje Regatni ured Fiumanke, smješten u prizemlju zgrade Terminala na Riječkom lukobranu. Tijekom dana predviđene su prezentacije plovila Fareast 28R uz mogućnost da se i posjetitelji okušaju u testiranju jedrilica. U večernjim satima na brodu Marina održat će se humanitarni koncert Udruge LP Rock za udrugu Veliko srce-malom srcu.

U petak 9. lipnja u 10 sati, iz Malog Lošinja prema Rijeci zaplovit će Liburnijska regata, za sve željne navigacijskog jedrenja. Regata je besplatna uz osiguran vez u marini u Malom Lošinju.

Fiumanka 2017.

Fiumanka 2017.

Rotary klub Rijeka organizator je humanitarne regate koja će ove godine obilježiti osmu godinu održavanja u okviru Fiumanke, na kojoj sudjeluju rotarijanci iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni oko zajedničkog humanitarnog cilja.

U okviru Fiumanke, jedanaestu godinu zaredom, zajedrit će i njezina medijska inačica, po peti put na europskoj razini. Ova regata bila bi daleko brojnija kada bi bilo moguće osigurati jedrilice svim medijima koji su zainteresirani za sudjelovanje. Kako se i u ovom slučaju radi o besplatnoj regati u kojoj organizatori medijskim posadama osiguravaju jedrilice i gostoprimstvo u zamjenu za promidžbu, broj sudionika je ograničen.

Programi Fiumanke održavat će se na nekoliko lokacija. Dvodnevni sajam Plavo-zeleni Expo s različitim izlagačima bit će smješten na Rivi Boduli dok će prostor ispred Terminala biti namijenjen zabavi i druženju.

Boonker i brod Marina već tradicionalno su mjesta na kojima se tijekom Fiumanke održavaju različiti tematski programi dok je Gat Karoline Riječke mjesto besplatnih večernjih koncerata za sve posjetitelje.

I svakako ne treba zaboraviti na činjenicu da je čitav prostor luke atraktivna pozornica za praćenje starta regate i posebno ulaska brodova u cilj.

Fiumanku možete pratiti na na društvenim mrežama i internetskim stranicama Fiumanke.