U petak 28. veljače 2020. godine, fontane na Jadranskom trgu bit će osvijetljene ljubičastom bojom u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaj hranjenja, a na inicijativu Udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani “Nada“.

Obilježavanje Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje prehrane u zadnjem tjednu veljače ima za cilj podizanje svijesti o problemima poremećaja prehrane. U javnozdravstvenom smislu javnost se upozorava na najčešće posljedice nepravilne prehrane bilo da se radi o neadekvatnoj, nedostatnoj ili prekomjernoj konzumaciji hrane.

Prema podacima Udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani “Nada“, u Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 100.000 osoba.

Tri najčešća poremećaja hranjenja su anoreksija nervoza, bulimija nervoza i kompulzivno prejedanje. Osim navedenih, postoji niz sličnih poremećaja koji su teško prepoznatljivi i često ostaju prikriveni umorom, stilom života i užurbanošću.

Cjelodnevnim osvjetljavanjem fontana na riječkom Jadranskom trgu ljubičastom bojom Grad Rijeka želi dati doprinos osvješćivanju javnosti o problemima poremećaja hranjenja.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar