Talijanska produkcijska kuća Paco Cinematografica S.r.l, iz Italije, pod pokroviteljstvom  RAI Cinema i uz podršku Friuli Venezia Giulia Film Commission,  u suradnji s produkcijskom kućom  Antitalent d.o.o. iz  Zaprešića, na  brodu Galeb i skladištima na Žabici snima dijelove dugometražnog igranog filma radnog naziva “Napulj – New York”.

Režiju kao i scenarij, nastao po predlošku slavnog talijanskog redatelja Federica Fellinija i scenarista Tullija Pinellija, potpisuje renomirani talijanski redatelj Gabriele Salvatores, dobitnik filmske nagrade Oscar za film Mediteraneo.

Talijanski glumac s A-liste Pierfrancesco Favino (“Traditor”, “Nostalgija”) glumi glavnog časnika broda na koji se zajedno s dvoje djece po imenu Carmine i Celestina, uspijeva potajno ukrcati u napuljskoj luci. Djeca žele stići u SAD-e gdje sanjaju o životu s Celestininom sestrom, koja je dvije godine ranije emigrirala u New York.

Kako je prilikom posjeta setu filma na Galebu kazao gradonačelnik Marko Filipović, snimanje filma na Galebu i to u režiji oskarovca, već sada pokazuje promotivni potencijal ovog broda kojeg nakon duge povijesti čeka nova budućnost od iznimnog značaja za Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju pa i Republiku Hrvatsku. Osim toga, snimanje filma renomiranog redatelja Gabriele Salvatoresa, ostat će vrijedan dodatak bogatoj povijesti Galeba, činjenica koja je sama po sebi atraktivna i vrijedna spominjanja potencijalnim budućim gostima, ljubiteljima filmske umjetnosti. S obzirom na to da je za snimanje filma brod Galeb primarno odabran zbog svoje povijesne važnosti, po dovršetku filma, brod će dobiti još veću međunarodnu vidljivost.

Lokacije snimanja, osim broda Galeb, uključuju i skladišta na Žabici gdje se završavaju pripreme, postavlja scenografija i filmski set.

Redatelj Gabriele Salvatores trenutno nije u Rijeci, ali je povodom snimanja filma i susreta filmskih producenata s novinarima poručio: „Želim zahvaliti Gradu Rijeci što je dozvolio zatvaranje dijela Žabice, što nam je omogućilo da ovih dana postavimo sjajnu Malu Italiju iz 1949. za naš film Napulj – New York. Svakako će postprodukcijske intervencije i specijalni efekti biti važni, ali prostor Žabice, sa svojim zgradama od opeke i velikom bijelom zgradom, savršen je za rekreiranje atmosfere talijansko-američkog kvarta.“

U kontekstu samog broda Galeb, kao lokacije za snimanje, Salvatores je poručio: „ Nije bilo lako pronaći brod prikladan za naš film, brod na koji se Celestina i Carmine tajno ukrcavaju kako bi ostvarili svoje snove preko oceana, ali od mog prvog posjeta u lipnju 2022., shvatio sam da bi Galeb mogao biti onaj pravi za nas, s pravim scenografskim intervencijama koje su išle ruku pod ruku s restauracijom broda u muzej. Radimo u najboljim mogućim uvjetima i na tome zahvaljujem i Općini Kraljevica, Dalmontu i produkcijskoj kući Antitalent. A Galebu želim svu sreću u novom životu!”

Obilazak broda Galeb povodom snimanja filma

Gradonačelnik Marko Filipović

Snimanje filma na brodu Galeb i na području Žabice od iznimnog je značaja ne samo u kontekstu direktnog promotivnog potencijala broda, nego i za daljnje pozicioniranje grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pa i Republike Hrvatske kao privlačne i prepoznatljive filmske destinacije. U filmskoj ekipi 130 ljudi iz Italije i Hrvatske te 250 statista

Uz stalnu hrvatsku filmsku ekipu od okvirno 30 članova (u kojoj su angažirani i filmski djelatnici iz Rijeke) te dodatni angažman od 20 filmskih djelatnika i dodatnog osoblja na dnevnoj bazi, bit će ostvareno i 800 termina snimanja za lokalne statiste i statiste sa zadatkom. Za potrebe snimanja u Rijeci, odabrano je oko 250 statista.

Zahtjevni pripremni radovi na scenografiji u motornom brodu Galeb započeli su već 15. svibnja, a u razdoblju od 21. lipnja pa sve do 17. srpnja 2023. odvijat će se snimanje filma na Galebu, dok će se na čitavom prostoru skladišta na Žabici odvijati intenzivni pripremni radovi na scenografiji u periodu od 26. lipnja do 7. srpnja 2023.

Press konferencija na brodu Galeb

brod Galeb U KRALJEVICI

U periodu snimanja planirano je da će filmska ekipa (ukupno 130 zaposlenih osoba iz Italije i Hrvatske) zajedno s glumcima, na području Rijeke i okolice imati okvirno 3.900 noćenja što čini oko 400.000 eura koji bi ovaj projekt trebao ostvariti samo za troškove smještaja. A to je tek jedna od dobrobiti koju ostvaruje riječka lokalna zajednica.

Projekt je podržao i Hrvatski audiovizualni centar kao vodeća institucija hrvatske filmske industrije koji kroz Sporazum u suradnji s Gradom Rijeka posebno podržava riječku filmsku industriju te svjedoči etabliranju grada Rijeke kao jedne od vodećih destinacija za snimanja u regiji.

Prema podacima HAVC-a, ukupna predviđena potrošnja za snimanje filma u Hrvatskoj jest okvirno 1.000.000 eura. Filmska snimanja osim što utječu na razvoj hrvatske filmske industrije utječu direktno i na ostale gospodarske grane kao što su turizam i ugostiteljstvo, trgovina, obrt i poduzetništvo te prihode u ovom kontekstu ostvaruju i hotelijeri, ugostitelji, iznajmljivači različitih objekata i oprema, lokalni obrti.

U 2023. na adresu Grada Rijeke i Kvarnerske filmske komisije do sada je stigao upit o snimanju od produkcijskih kuća Antitalent d.o.o. iz Zagreba i Paco Cinematografica S.r.l iz Rima, vezan za aktualno snimanje filma Napulj-New York, te upit od Ambasada film d.o.o. iz Dubrovnika, za snimanje filma radnog naziva ODessa koji je između ostalog sniman na Pećinama kod Pajola ovog proljeća. Redom, radi se o inozemnim filmovima. Krajem lipnja na području Rijeke održano je snimanje reklame za poznati inozemni motocikl u produkciji BAAM Production House iz Dubrovnika. Također, u samom centru Rijeke u kolovozu se planira snimanje treće sezone već spomenute serije Hotel Portofino u produkciji londonske kuće Eagle Eye Drama.