Nakon uspješnog završetka projekta E-MuniS (Electronic Municipal Information Services), koji je imao za cilj prilagođavanje i prijenos najboljih iskustava gradova Europske unije iz područja informatičkih tehnologija za gradove jugoistočne Europe, Zavod za informatičku djelatnost, počeo je provedbu novoga projekta  – GE.RI.T.  – kao nastavak realizacije e-uprave.

Projekt GE.RI.T. je čvrsto povezan s prethodnim projektom, te je još jedan način širenja tehnoloških saznanja i jačanje odnosa suradnje između gradova Genove i Rijeke. Grad Rijeka sudjeluje u projektu kao korisnik novih tehnologija  u informatici, GIS tehnologiji, telekomunikacijama te novim tehnologijama u području komunalnog sustava. Provedba projekta započela 4.veljače. 2004. godine i trajat će 14 mjeseci.

Osnovni koncept projekta jest:

  • vođenje upita sa odgovorima građanstvu o uslugama gradske uprave Rijeka;
  • primjena telekomunikacija i vođenje spisa, odnosno primjena sistema upravljanja dokumentima, kako prema građanima tako i internoj komunikaciji  (odjeli gradske uprave);
  • uvođenje novih GIS tehnologija u javnoj rasvjeti te mogućnost međusobne suradnje telekontrole za određene poslove iz područja komunalne djelatnosti.

Projekt je vrijedan 470.291,00 EUR-a, od čega će 50% financirati talijanska Vlada preko Ministarstva za proizvodne aktivnosti, dok će ostatak iznosa sufinancirati Grad Genova te nekoliko komunalnih i tehnoloških tvrtki iz Genove.

Odobrenim sredstvima za ovaj projekt u Gradu Rijeci financirat će se:

  • edukacija zaposlenika iz područja novih tehnologija;
  • izrada studija iz područja komunalne djelatnosti;
  • projekt e-uprave  (sufinanciranje).