U Gradskoj vijećnici Grad Rijeke održana je Generalna skupština 12. Regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske (EPMH). Skup srednjoškolcima iz različitih dijelova Hrvatske pruža mogućnost upoznavanja s aktualnim političkim i socijalnim temama u Europi. Tijekom protekla tri dana odbori EPMH-a raspravljali su o temama posvećenim razvijanju kreativnosti i inovativnosti u socijalnom, ekonomskom i političkom napretku društva.

Sudionike skupštine, koja je predstavljala završetak regionalnog zasjedanja, pozdravio je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, izražavajući podršku ovom projektu, ali i želju mladih za budućim uključivanjem u svijet politike i diplomacije.

Sudionike skupštine pozdravio i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović

Sudionike skupštine pozdravio i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović

Tijekom proteklih dana mladi su u Rijeci ne samo raspravljali o aktualnim temama vezanima za društvene, socijalne i ekonomske probleme u Hrvatskoj i Europi, već i sastavljali rezolucije o kojima su tijekom skupštine raspravljali prema pravilima Europskog parlamenta i koje u njemu imaju status savjetodavnog mišljenja mladih.

Naime, generalna skupština je vjerna simulacija glavne skupštine Europskog parlamenta u Bruxellessu. Tako je svaki odbor branio svoju rezoluciju odnosno svoja stajališta kako bi baš njihova rezolucija mogla biti uzeta u obzir u Europskom parlamentu.

Na zasjedanju u Rijeci sudjelovalo je stotinjak sudionika, od čega dvije trećine iz Hrvatske, koja je usmjeravalo 35 iskusnijih sudionika koji su dašli iz cijele Europe. Najistaknutiji učenici predstavljat​ ​će​ ​EPMH​ ​na​ ​međunarodnim​ ​zasjedanjima​ ​Europskog​ ​parlamenta​ ​mladih.

Na zasjedanju sudjelovalo stotinjak mladih iz cijele Europe

Na zasjedanju sudjelovalo stotinjak mladih iz cijele Europe

EPMH je nacionalni ogranak Europskog parlamenta mladih (European Youth Parliament) koji djeluje diljem Europe s ciljem poticanja mladih na aktivno sudjelovanje u društvu. Njihov se rad temelji na predlošku rada Europskog parlamenta, a naša zasjedanja sastoje se od rada u odborima koji konsenzusom nastoje riješiti pojedine aktualne probleme međunarodne socijalne, političke, ekonomske i kulturne prirode.