U nazočnosti ministra kulture Republike Hrvatske, Bože Biškupića, te brojnih kazališnih djelatnika iz zemlje i inozemstva, u Rijeci je započela Generalna skupština Europske kazališne konvencije (EKK) na kojoj sudjeluje tridesetak predstavnika najuglednijih kazališnih kuća iz brojnih europskih zemalja

Uoči svečanoga otvorenja Generalne skupštine, u Salonu Grada Rijeke, održana je najavna konferencija za novinare na kojoj je predstavljen rad Generalne skupštine EKK, a govorilo se i o hrvatskom učešću u radu Konvencije. Konvencija razvija ideje i projekte u kojima mogu učestvovati sve članice, pa je tako i riječko Kazalište učestvovalo u projektu pod nazivom „Izbjeglice“, koji upravo završava, naznačila je intendantica HNK Ivana pl. Zajca, Mani Gotovac, koja je odmah po dolasku u Rijeku, na početku svojeg mandata, pokrenula inicijativu da Rijeka postane članica Konvencije. To joj je i više nego uspjelo, jer je Rijeci kao najmlađem članu ukazana čast da bude domaćin Generalne skupštine.
Gradonačelnik Obersnel istaknuo je zadovoljstvo što je Rijeci pružena mogućnost da bude domaćin Konvencije. To je na tragu kazališne tradicije koja je u Rijeci duboko ukorijenjena, i koja sada ponovno doživljava svoj procvat. Članstvo riječkog kazališta u Konvenciji omogućit će još veće kazališne uspjehe i bolju međunarodnu suradnju. Simbolično je i to što se Konvencija održava u Hrvatskoj, u godini kada je ona postala kandidat za ulazak u EU, čime je kultura ponovno napravila iskorak ispred politike, naglasio je Obersnel.

Svečano otvorenje održano je u riječkoj Gradskoj vijećnici. Sudionike Generalne skupštine EKK kao i uzvanike pozdravio je riječki gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel, koji je Rijeku predstavio kao grad koji je, pored trgovačkog, industrijskog i prometnog obilježja, uvijek težio imati i obilježje kulturnog i obrazovnog središta.
Obersnel je govorio o kazališnoj tradiciji i djelovanju kazališnih i plesnih skupina u Rijeci te naglasio da je ova godina bila posebna kada je u pitanju kazalište, jer je Rijeka u lipnju ugostila Svjetski lutkarski festival i kongres UNIMA-e, a može se pohvaliti i Međunarodnim festivalom malih scena koji djeluje već 11 godina.

Mani Gotovac, intendantica HNK Ivana pl. Zajca, govorila je o povijesnoj, kulturnoj i kazališnoj otvorenosti grada Rijeke koji njeguje sve značajke izrazitih različitosti i demokratičnosti europskih gradova.
Božo Biškupić, ministar kulture Republike Hrvatske predstavio je model hrvatske kulturne politike u kojem je jasno iskazan interes za međunarodnu suradnju na svim razinama. Biškupić je istaknuo da je u pripremi novi Kazališni zakon koji bi trebao uskoro biti raspravljan u Saboru i za kojeg očekuje da će riješiti nedostatke postojećeg zakona, ali da će ujedno približiti se standardima Europske unije koji tretiraju područje kazališne djelatnosti. Nema uspješne reforme bez dijaloga onih koji upravljaju i onih koji kreiraju, onih koji stvaraju i onih koji financiraju, zaključio je ministar Biškupić.

Daniel BenoinDaniel Benoin, predsjednik Europske kazališne konvencije, naglasio je važnost postojanja Konvencije koja je uvelike doprinijela uspostavi kontakata među kazališnim umjetnicima te uspješnoj umjetničkoj razmjeni među kazalištima. Konvencija je dobra mogućnost da se razmjene iskustva, upoznaju ljudi i pokrenu zajedničke inicijative. Ove godine završava projekt „Izbjeglice“ stoga je ova Konvencija jako važna za sve članice, jer se usvaja novi, veoma zahtjevan program, koji će iznova otvoriti mogućnost sudjelovanja svim teatrima.
U programu Generalne skupštine Konvencije uz plenarna zasjedanja, održat će se i niz radionica, a sudionici će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca moći pogledati predstave “Jazz” Filipa Šovagovića, u režiji Ivice Buljana te “Filumena Marturano” Eduarda De Filippoa i Daniela Načinovića u režiji Jagoša Markovića kao i “Krvava svadba”, F. G. Lorce, u režiji Damira Zlatana Freya.

Zaključci i izvještaji o radu Generalne skupštine EKK – e bit će predstavljeni na završnoj, 4. plenarnoj sjednici, koja će se održati u subotu, 13. studenoga 2004. godine u Gradskoj vijećnici u 18.00 sati.