Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka postalo je članom Europske kazališne konvencije u kazališnoj sezoni 2003/2004.

Kao najmlađi član Konvencije već je u prvoj godini članstva ušlo u projekt Konvencije u tematskoj skupini “Project Refugees”/”Projekt Izbjeglice”, čiji je temelj dramski tekst Filipa Šovagovića JAZZ, koji je svoju praizvedbu imao tijekom manifestacije Riječke ljetne noći.

A već ove godine, točnije od 11. do 14. studenog HNK I. pl. Zajca je s Gradom Rijeka domaćin skupštini Europian Theatre Convention ETC.

U Europsku kazališnu konvenciju, specifičnu srukovnu organizaciju  učlanjeno je 36 kazališnih kuća kao i kazališni umjetnici iz 20 europskih zemalja. Ova europska asocijacija osnovana 1988. godine pokrenuta je zbog nužne organizacije susreta, razmjena i unapređenja interkulturalnoga dijaloga i ideja kazališnih umjetnika i kazališnih produkcija. Posredno je na taj način povezano i oko 4 miliona gledatelja budući da je ukupna ponuda projekata i predstava na web – siteu organizacije ETC.

Što je još važnije, ovo je prigoda promocije i poticanja dramskoga stvaralaštva budući da se dramski tekstovi mlađih autora pogotovu zadane tematske orijentacije tiskaju i distribuiraju svake dvije godine diljem te spoecifične kazališne mreže. Promoviraju se i kazališni jezici. Na temelju ocjene posebne prosudbene komisije ti se dramski tekstovi mlađih autora distribuiraju u četrdesetak zemalja. Od pokretanja ove ideje do danas tako je sakupljeno preko 100 novih dramskih tekstova. U Vodiču Konvencije sakupljeni su i podaci o prevoditeljima, adrese autora, producenata, redatelja, kao i ostale relevatne informacije.

Godine 2000 prigodom obilježavanja dvanaeste obljetnice ETC izdana je bogata publikacija, a izložba fotografija na istu temu obilazi europska kazališna središta. Tako će se u danima održavanja skupštine Konvencije, kojoj prema najavama u Rijeci prisustvuje oko 5o europskih delegata – članova postaviti i ta izložba. Osim radnoga dijela Konvencije domaćini Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka igra tri svoje uspješnice: Lorcine Krvave svatove, Filumena Marturano E. de Filippa i, naravno, Jazz Filipa Šovagovića, što je prava ulaznica u ovo elitno kazališno društvo.