U četvrtak, 12. travnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se  simpozij o zelenoj gradnji „Green Talks“ na temu „Energetska obnova zgrada i nZEB (Zgrade gotovo nulte potrošnje energije)“.

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

Green Talks, kojeg organizira Hrvatski savjet za zelenu gradnju, obuhvatiti će nZEB zakonsku regulativu i implementaciju na tržište, kao i temu financiranja  energetske obnove zgrada kroz EU fondove te će predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održati prezentacije i sudjelovati u raspravi na okruglom stolu.

Teme koje će biti obuhvaćene, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEBa, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo.

Održavanje simpozija podržavaju Grad Rijeka, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Društvo arhitekata Rijeka, Hrvatska komora arhitekata, REA Kvarner i Riječka razvojna agencija Porin.

Edukativne i promotivne prezentacije održat će tvrtke Velux Hrvatska, Fibran Nord, Tece, Gealan i Mapei Croatia.

„Green Talks“ se održava u četvrtak, 12. travnja od 10.45 do 15.00 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, a namijenjen je prvenstveno arhitektima, projektantima i inženjerima građevinarstva te ostaloj zainteresiranoj javnosti i građanstvu. Sudjelovanje na simpoziju je besplatno.