U znak podrške zdravstvenim djelatnicima izloženima iznimnim naporima tijekom pružanja zdravstvene zaštite oboljelima od COVIDA-19 te za dobrobit građana koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog te bolesti, Grad Rijeka je ponudio pomoć KBC Rijeka u vidu nabave opreme.

Riječ je o osam monitora koji omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika vrijednih oko 200.000,00 kuna, a koji će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

Potpis ugovora za nabavku monitora za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnikaNije tajna da je Grad Rijeka i do sada imao razumijevanja za sve potrebe KBC Rijeka, prema je riječ o ustanovi koja je primarno u nadležnosti Ministarstva zdravstva. No, kad god je trebalo Grad Rijeka je pomagao, bilo u vidu nabave potrebne opreme, izvođenja građevinskih radova ili ustupanju zemljišta za izgradnju nove bolnice. U stalnom smo kontaktu sa ravnateljstvom KBC-a i ponudili smo im našu pomoć u segmentu u kojem oni smatraju da je potrebno. Njihova je procjena bila da im je trenutno najpotrebnije nabaviti monitore za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija, pa smo to i učinili, rekao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako ponuda vrijedi i dalje te će Grad uvijek biti na raspolaganju, kad zatreba.

Gradonačelnik je ujedno iskoristio priliku da zahvali svim djelatnicima KBC-a koji ulažu pojačane napore s obzirom na povećani broj bolesnika pogođenih virusom COVID-19 i uz taj posao održavaju u funkciji preostale odjele bolnice.

Jučer je krenulo i cijepljenje u Rijeci, pa možemo optimističnije gledati u budućnost, ali opuštanja nema sve dok se ne postigne zadovoljavajući broj procijepljenosti. Zbog toga trebamo dati svoj pojedinačni doprinos nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i poštivanjem socijalne distance, kako bi se smanjilo opterećenje bolničkog sustava, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić također je govorio o požrtvovanosti djelatnika KBC-a budući da se sve radi u posebnim okolnostima zbog kojih se moralo reorganizirati pola bolnice. Danas smo počeli s cijepljenjem djelatnika i odlučili smo se prvo za one koji rade s COVID pacijentima, od liječnika, sestara i nemedicinskog osoblja. Svaki pojedinac koji radi u KBC-u doprinosi tome, tako da se uz brigu za pacijente pokušava odraditi sve što se može u maksimalnom obimu i na drugim odjelima. 

Grad Rijeka oduvijek je bio partner koji je znao prepoznati potrebe KBC-a. Nabavka monitora za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika nužno potrebnih za rad s najtežim COVID-bolesnicima je temelj nove patologije – post Covid sindroma. Svaki se dan suočavamo s novim spoznajama o toj bolesti, budući da imamo jedan dio pacijenata koji se zbog posljedica izazvanih Covidom, moraju nakon što prebole zarazu, dodatno liječiti, zato smo nedavno i otvorili Post-Covid ambulantu.

Upravo ovakvi monitor omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika, specifičnije, respiracijskih pokreta, saturacije kisikom, temperature, arterijskoga tlaka i drugih parametara koji se prate višekanalnim EKG-om će nam jako dobro doći

Riječ je o sofisticiranoj opremi iz serije Mindray uMEC koja će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, te tako dugoročno ostati dostupna potrebitim građanima Rijeke i svim drugim korisnicima zdravstvenih usluga KBC-a Rijeka.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Sanja Matijević Rončević.