Grad Rijeka postao je kandidat za titulu Europskog grada sporta 2022. godine koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

ACES Europe neprofitna je organizacija sa smještena u Bruxellesu koja svake godine dodjeljuje priznanja Svjetske prijestolnice, Europske prijestolnice, regije, grada, otoka, zajednice i grada sporta. U kategorijama Svjetska prijestolnica sporta, Europska regija sporta i Europska prijestolnica sporta svake godine proglašava se po jedan nositelj titule, a u ostalim kategorijama proglašava se više titulara. Titule dodijeljuje prema načelima odgovornosti i etike, poboljšanje kvalitete života, psihofizičkog blagostanja i potpune integracije unutar zajednice. Titula Europske prijestolnice sporta dobila je priznanje u Bijeloj knjizi Europske komisije. Osim toga, ACES Europe službeni je partner Europske komisije u Europskom tjednu sporta. Obje činjenice pretpostavljaju prepoznavanje rada i aktivnosti ACES Europe.

Grad Rijeka istaknuo je kandidaturu u kategoriji srednjih gradova od 25.000 do 500.000 stanovnika. Kandidatura je izraz želje da se iskaže važnost sport kao sastavnog dijela života građana grada Rijeke te da kroz sve tražene aktivnosti sport bude prepoznatljiv prema kvaliteti, sportskoj infrastrukturi i popularnosti.

Kriteriji za dobivanje titule Europskoga grada sporta su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, organizacija natjecateljskog sporta i klubova, te financiranje.

Prvi hrvatski grad koji je bio nositelj ove titule je grad Sisak 2019. godine, a u 2020. preuzeo ju je grad Zadar. Krajem veljače 2021. godine bit će poznato hoće li grad Rijeka postati nova Europska prijestolnica sporta.