Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su na 15. po redu Susretu gradova i općina – prijatelja djece, održanom u Karlovcu.

Nakon prošlogodišnjeg Susreta gradova i općina prijatelja djece održanom u Rijeci, čija je tema bila Kultura za djecu, u petak, 22. rujna održan je i jubilarni Susret. Radi se o tematskoj manifestaciji u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske na kojoj se razmatraju različite teme i prezentiraju primjeri dobre prakse od interesa za djecu.

15. susret gradova i općina prijatelja djece

U ime Grada Rijeke susretu su prisustvovale mr. Kristina Dankić i Tatjana Perše

Domaćin ovogodišnjeg Susreta bio je Grad Karlovac, a nazočile su mu brojne delegacije gradova i općina prijatelja djece. Grad Rijeku predstavljale su dr. sc. Kristina Dankić i Tatjana Perše.

Svečanom otvorenju nazočili su i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske i drugih nadležnih tijela.

Susret je održan pod nazivom „Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo“, a uz niz edukativnih i zabavnih radionica za djecu, odrasli sudionici imali su priliku sudjelovati na panel – predavanju u reprezentativnom prostoru karlovačkog novootvorenog Kina Edison. Na panelu se govorilo o iskustvima Grada Karlovca u korištenju suvremenih tehnologija za javno dobro i tranziciji grada prema zelenom energetskom gradu. U okviru panela prezentiran je zanimljiv projekt SolariKA, Solarizacija ustanova Grada Karlovca, kao i projekt GeotermiKA, kojim se Karlovac nastoji učiniti energetski neovisnim. Prezentiran je i inspirativan projekt Zelena knjižnica.

15. susret gradova i općina prijatelja djece 3 - ECOSTEAM

Na Susretu prezentiran EU projekt ECOSTEAM

Sudionici su na Susretu dobili puno ideja i primjera dobre prakse održivog razvoja, ekologije i digitalnog, a otvorena je i prilika za buduće studijske posjete Gradu Karlovcu.

Grad Rijeka upoznao je sudionike skupa s EU projektom ECOSTEAM. Cilj projekta Ecosteam je približiti učenicima srednjih škola  europske/globalne politike vezane za okoliš, načine upravljanja vodom, otpadom, energijom i prijevozom u gradovima, podatke i alate u službi borbe protiv klimatskih promjena (ciljevi održivog razvoja UN-a, Program UNESCO-a do 2030, Europski zeleni plan).

(foto: Savez društava Naša djeca Hrvatske)