Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali na prvoj dodjeli Europskih nagrada za srebrnu ekonomiju (European Silver Economy Awards).

Dana 3. svibnja 2018. godine, u Europskom odboru regija u Bruxellesu, održana je prva dodjela Europskih nagrada za srebrnu ekonomiju (European Silver Economy Awards). Nagrade su se dijelile za projekte i inicijative usmjerene na poboljšanje kvalitete života osoba treće životne dobi i to u tri kategorije: javna uprava, neprofitne organizacije i profitne organizacije. Grad Rijeka je sudjelovao u procesu vrednovanja prijava.

Europske nagrade za srebrnu ekonomiju pokrenute su kroz europski projekt SEED s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja projekata i inicijativa koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života osoba treće životne dobi. Kroz predstavljanje inovativnih ICT rješenja, nagrade imaju za cilj podići svijest i ojačati europski pokret srebrne ekonomije. Prva dodjela nagrada bila je prilika da se prisutne upozna s finalistima i uruče nagrade pobjednicima.

Srebrna ekonomija

Svečanoj dodjeli nagrada prethodio je skup na temu srebrne ekonomije i zdravog starenja

Dodjela nagrada održana je pod pokroviteljstvom europske povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel i prvog potpredsjednika Europskog odbora regija Markku Markkule, koji je i nazočio svečanosti. Grad Rijeku je na svečanoj dodjeli predstavljao voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić, koji je sudjelovao u postupku istorazinskog vrednovanja (peer review) projekata i inicijativa prijavljenih na natjecanje u kategoriji javnih uprava. Svečanoj dodjeli je prethodio skup čije su teme bile zdravo starenje te izazovi i prilike koje donosi srebrna ekonomija, a potom su predstavljeni projekti finalista iz Danske, Nizozemske, Portugala, Španjolske, Njemačke, Italije i Izraela.

U kategoriji javne uprave prvu nagradu je osvojio Centar za inovacije južne Danske s projektom Generička telemedicinska platforma (The Generic Telemedicine Platform) koja omogućuje prikupljanje i dijeljenje zdravstvenih podataka o pacijentima te njihov prikaz na standardiziran i prepoznatljiv način, što ju čini korisnom za dobivanje cjelovite slike zdravstvenog stanja pacijenta i izradu plana liječenja.

U kategoriji neprofitnih organizacija prvu nagradu je osvojio institut Fraunhofer Portugal s projektom GoLive Solutions koji kroz set alata GoLiveClip, GoLivePhone i GoLiveAssist pomaže osobama starije životne dobi da unaprijede svoje zdravlje, sigurnost i kvalitetu života.

U kategoriji profitnih organizacija prvu nagradu je osvojilo poduzeće Project Ray iz Izraela s projektom Pristupačna rješenja za pametne telefone (Accessible smartphone solutions) koji omogućuje jednostavno korištenje zajedničkog sučelja za sve sustave uključujući telefoniju, instant poruke, navigaciju, audio usluge, društvene mreže i alate za vizualno prepoznavanje, a namijenjen je korisnicima koji pate od problema s vidom, disleksije i kognitivnih poteškoća koje ih sprječavaju u korištenju standardnih sučelja.