Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, Grad Rijeka će i ove godine dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama i starijim osobama bez redovitih osobnih prihoda.

Uskrsnice u visini od 40 eura, što je deset eura više nego protekle godine, bit će isplaćene umirovljenicima i starijim osobama bez prihoda na njihove tekuće, odnosno zaštićene račune.

Uskrsnice će biti isplaćene umirovljenicima koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika Grada Rijeke, a cenzus za ostvarivanje navedene pomoći je 305,00 eura uz uvjet da ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne prelaze gradski cenzus prihoda utvrđen Odlukom o socijalnoj skrbi, te ako u vlasništvu ili suvlasništvu ima stan ili kuću koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor. Također, uskrsnice će biti isplaćene i osobama starijim od 65 godina bez redovitih osobnih prihoda i osobama koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe, koje u 2024. godini već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove starijih osoba bez osobnog prihoda.

Procjenjuje se da će pomoć ostvariti oko 860 umirovljenika i starijih osoba bez redovitog prihoda, a za ovu svrhu je u gradskom proračunu osigurano 35.000,00 eura.

Podsjetimo, Grad Rijeka je 2022. godine po prvi puta osigurao uskrsnice za umirovljenike i starije osobe bez osobnih prihoda. Prošle, 2023. godine pomoć u iznosu od 30,00 eura primilo 614 umirovljenika i 140 starijih osoba bez osobnog prihoda, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 22.620,00 eura.

Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 17 godina izdvojeno preko 750.000,00 eura. Prošle je godine ovu prigodnu pomoć u novčanom obliku u iznosu od 60,00 eura ukupno dobilo 1756 umirovljenika i 198 starijih osoba bez osobnog prihoda, a za to je iz gradskog proračuna izdvojeno 117.240,00 eura.

Zaključak o isplati dodatne novčane pomoći za umirovljenike i starije osobe bez osobnog prihoda povodom Uskrsa donesen je na 66. gradonačelnikovom kolegiju.