Prema upravo objavljenom petom ciklusu istraživanja Instituta za javne financije po transparentnosti proračuna Grad Rijeka ponovno je u samom vrhu, s najvišom ocjenom (5).

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, posljednji, netom objavljeni dokument prikazuje podatke najnovije usporedbe provedene od početka studenog 2018. do kraja ožujka 2019.
Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama – je 3,9 od mogućih 5.

Još uvijek je dosta gradova i općina koje ne objavljuju čak ni one zakonom obvezne dokumente, a još je veći broj gradova i općina (čak i tri županije), koji ne slijede preporuke Ministarstva financija.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane
Prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnije su Primorsko-goranska, Požeško-slavonska i Koprivničko-križevačka, dok su najmanje transparentne Splitsko-dalmatinska, Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija. Prema istraživanju Instituta, županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9,  dok su gradovi ocijenjeni s prosječnom ocjenom 4.3, a općine s  3.8.

Među jedinicama lokalne samouprave i uprave koje su u svim dosadašnjim ciklusima objavile svih pet traženih dokumenata su samo četiri županije: Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska i samo osam gradova: Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb.

U navedenom dokumentu o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina: studeni 2018. – ožujak 2019., koji je Institut za javne financije objavio na svojim web stranicama, navedeno je kako su „neki gradovi otišli i znatno dalje u proračunskoj transparentnosti, pa tako Rijeka građanima već godinama nudi sudjelovanje u planiranju i donošenju proračuna, odnosno participativno budžetiranje u obliku malih komunalnih akcija, programa lokalnog partnerstva i edukativne proračunske igre – Proračun(ajme)“.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.