Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i privremena ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Lukić potpisali su ugovor po kojem će Grad Rijeka sa 100.000 kuna sufinancirati rad Centra. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.

Gradonačelnik Vojko Obersnel tom je prilikom podsjetio je da su Republika Hrvatska i Grad Rijeka u listopadu 2015. godine sklopili Ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka za osobe s invaliditetom.

„S obzirom da smo prepoznali potrebu da se ljudi čija se radna sposobnost smanjila što prije vrate na tržište rada i osposobe za neki drugi posao, prihvatili smo ponudu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da budemo suosnivači Centra koji bi nastavio raditi po riječkom modelu“, rekao je Obersnel.

Grad Rijeka ima 50 godina dugu tradiciju u rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, čime se niti jedan drugi grad u Hrvatskoj ne može pohvaliti, a riječki model profesionalne rehabilitacije upravo je poslužio kao ogledni primjer kada se izrađivao model profesionalne rehabilitacije na nacionalnoj razini. Povijest profesionalne rehabilitacije u Rijeci je povijest jednog modela koji se provodio u različitim poslovnim subjektima, ovisno kako su se mijenjali društveni i zakonodavni  okviri tijekom  50 godina. Tijekom svih tih godina opstao je  riječki  model profesionalne  rehabilitacije.

Gradonačelnik je istaknuo da će Centar, iako mu je uz Ministarstvo osnivač samo Grad Rijeka, usluge profesionalne rehabilitacije obavljati za područje grada Rijeke, ali i Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.  Izrazio je nadu da će se narednom razdoblju stoga i ostali uključiti u rad i sufinanciranje centra.

Financijski plan Centra za 2016. godinu iznosi ukupno 1.435.300 kuna. Od tog iznosa Grad Rijeka će osigurati 100.000 kuna za sufinanciranje materijalnih troškova Centra. Republika Hrvatska, kao suosnivač, osigurala je pola milijuna kuna, dok će se preostali iznos ostvariti naplatom usluga na tržištu.

Financijski plan Centra za 2016. godinu iznosi ukupno 1.435.300 kuna. Od tog iznosa Grad Rijeka će osigurati 100.000 kuna za sufinanciranje materijalnih troškova Centra

Ravnateljica Ivana Lukić rekla je da je grad Rijeka jedan od četiri regionalna centra za profesionalnu rehabilitaciju u Hrvatskoj koja osobama s invaliditetom pomažu da se uključe na tržište rada.

„Vrlo često takve osobe završavaju u sustavu socijalne skrbi gdje im nije mjesto. Stoga je cilj Centra ne samo da bude tu zbog osoba s invaliditetom, nego i da se poslodavcima omogući dobivanje najkvalitetnije informacije o potrebama i ograničenjima takvih radnika“, rekla je Lukić.

Podsjećamo, Upravno vijeće Centra je  13. siječnja 2016. donijelo Odluku o imenovanju ravnateljice Centra Ivane Lulić. Na Odluku o imenovanju ravnateljice Gradsko vijeće Grada Rijeka dalo je suglasnost 18. veljače 2016. godine. Odluka je proslijeđena i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava čija se suglasnost očekuje.

U Primorsko-goranskoj županiji zaposlena je tek svaka deseta osoba s invaliditetom u radno-aktivnoj dobi, a trenutno su u riječkom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirane 374 nezaposlene osobe s invaliditetom.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka, koji će djelovati na adresi Lošinjska 16, osnovan je slijedom nastojanja da se svijetu rada približi veći broj naših sugrađana s invaliditetom. Centar će provoditi mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije – s ciljem da se osoba s invaliditetom  osposobi za prikladan posao, da se zaposli, odnosno zadrži posao i u njemu napreduje, te da se profesionalno  razvija.