Velikom svečanošću, održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, obilježena je deseta godišnjica konstituiranja Gradskog vijeća. Grad Rijeka je 19. travnja 1993. godine, utemeljen kao jedinica lokalne samouprave.

10. rođendan Grada RijekeU odnosu na bivšu Općinu Rijeka, Grad se prostorno smanjio za oko 10 puta pa je tako umanjen i broj njegovih stanovnika. Naš je cilj bila nova Hrvatska, s više demokracije i socijalne osjetljivosti i među prvima smo prepoznali vrijednost i prednosti koalicije u političkom životu, važnost socijalne sigurnosti građana te prihvatili europski model upravljanja imovinom grada, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
Posebice je značajno što je prije četiri godine Grad potpisao ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj, kojim su osigurana sredstva za dovršenje kanalizacijskog sustava zapadnog dijela grada. Pred Rijekom je i potpisivanje kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom, čime će ta banka sa 155 milijuna dolara kreditirati revitalizaciju riječkoga prometnog pravca, odnosno luke i prateće cestovne infrastrukture. Taj je projekt, naglasio je Obersnel, od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, dok je za Grad Rijeku okosnica i gradska smjernica za 21. stoljeće.
Dovršetak prvih dviju javnih garaža, priprema za izgradnju novog deponija, dokapitalizacija Komunalnog društva «Energo», plinofikacija, suradnja s Europskom bankom za obnovu i razvoj na izgradnji kanalizacijskog sustava Grobinštine, svi se ti projekti upravo ostvaruju, a tu je i kandidatura za domaćina Mediteranskih igara 2009. godine. Stoga želim zahvaliti svim Riječanima koji su svojim radom, ljubavlju i entuzijazmom gradili Rijeku i učinili je, po mnogo čemu, jedinstvenom u Hrvatskoj i prepoznatljivoj u Europi, zaključio je gradonačelnik. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Glavan izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće u tih deset godina postalo pravi gradski parlament i što više nema tabu-tema. Tijekom deset godina bilo je iskrica i kriza, ali Glavan je uvjeren kako je sve bilo s ciljem da Grad Rijeka postane ono što i jest – stjegonoša lokalne samouprave u Hrvatskoj.

10. rođendan Grada Rijeke

U ovom su sazivu smjernice razvoja Grada prvi put donesene jednoglasno, što pokazuje da građani Rijeke imaju zajedničku viziju razvoja svojega grada, neovisno o političkoj pripadnosti. Pokazalo se da svi želimo Mediteranske igre, vraćanje Dvorane mladosti sportašima, rješavanje problema parkirališta, ugledno Sveučilište, Kazalište, Gradsku knjižnicu. Naša je odgovornost da svojim odlukama potičemo pozitivne razvojne procese, čineći život naših sugrađana boljim i humanijim, jer samo zadovoljan pojedinac može graditi sretno društvo, rekao je Glavan.
U neformalnom su dijelu nastupili riječki glazbenici, umjetnici, a u njemu su sudjelovali i sportaši. Tom je prigodom predstavljena publikacija «Deset godina Grada Rijeke», a u atriju HKD-a postavljena je izložba riječkih likovnih umjetnika – dobitnika Nagrade Grada Rijeke.
Svečanoj sjednici nazočan je bio i prvi riječki gradonačelnik, sada potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Slavko Linić, te mnogobrojni uzvanici iz raznih područja života.