Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su na 21. Sajmu zdravlja koji se održavao u Vinkovcima od 21. do 23. travnja 2017. g. Središnja tema Sajma bila je ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju. U sklopu Sajma održan je i Forum Zdravih gradova te niz predavanja i okruglih stolova, a u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ svoj rad su predstavili predstavnici Doma zdravlja PGŽ te Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica.

Organizatori Sajma bili su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te Hrvatska mreža zdravih gradova, a sudjelovali su predstavnici mnogih hrvatskih gradova, županija, udruga i ustanova koji su predstavili svoja iskustva vezana uz središnju temu u područjima primarne, sekundarne i tercijarne razine zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne skrbi, mobilnosti i pristupačnosti, zapošljavanja, sporta i rekreacije te strateškog korištenja medija. Kroz Forum  Zdravih gradova i županija te Forum  osoba s invaliditetom analizirala su se dosadašnja iskustva te dogovarala platforma za izradu i implementaciju nacionalne politike Ulaganja u rani razvoj djece.

Predstavnici iz Rijeke

Predstavnici projekta “Rijeka – Zdravi grad” i Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica

Grad Rijeku i projekt „Rijeka – Zdravi grad“ predstavljali su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te koordinatorica projekta Karla Mušković te voditelj projekta Jadran Mandekić. U sklopu projekta Sajmu su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja PGŽ te Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica koji su predstavili projekte koje provode uz potporu Grada Rijeke. Glavna sestra Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić prikazala je rad patronažnih sestara Doma zdravlja u brizi za rani razvoj djeteta, dok su ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica Vesna Đujić i socijalna radnica Maja Ferenčina predstavili pružanje usluga djeci s teškoćama u razvoju kroz rad mobilnih timova.

U subotu, 22. travnja, u Maloj gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca održan je prijem kod zamjenika gradonačelnika za predstavnike Hrvatske mreže zdravih gradova te međunarodne partnere projekta Zdravi grad Vinkovci. Tijekom razgovora još jednom je istaknuta važnost ranih intervencija i ulaganja u rani razvoj djece te predanost svih prisutnih ostvarenju tog cilja.

Osim Foruma Zdravih gradova održan je i sajamski dio gdje su predstavljeni proizvodi mnogih proizvođača usmjereni na očuvanje i poboljšanje zdravlja, organizirana su predavanja vrhunskih stručnjaka, radionice koje posjetiteljima nude mogućnost da saznaju i istraže načine kako poboljšati zdravlje, kao i brojne sportske i druge aktivnosti.