Grad Rijeka te komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke donirala su Kliničkom bolničkom centru Rijeka ukupno 1.311.250,00 kuna za nabavku dvaju medicinskih uređaja – „C luk“ uređaja.

Ček za kupnju uređaja, ravnatelju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Davoru Štimcu, dr. med.  i predstojniku Klinike za dječju kirurgiju doc. dr. sc. Harryu Nikoliću, dr. med. uručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka, u Klinici za dječju kirurgiju, koristi se već dotrajali RTG pojačivač premješten s lokaliteta Sušak još 1996. godine. Za potrebe dječje kirurgije na lokalitetu Kantrida sada je nabavljen vrhunski pokretni digitalni uređaj (tzv. C luk) namijenjen operacijskoj dvorani s mogućnošću snimanja i dijaskopiranja tijekom operacijskog zahvata.

Točnije, suvremeni digitalni detektor omogućuje maksimalnu kvalitetu slike uz minimalno izlaganje zračenju, pohranjivanje slike ili dijaskopske scene u bolnički sustav arhiviranja te zadržavanje zadnje dijaskopske scene tijekom rada. Opremljen je generatorom koji osigurava nesmetanu dijaskopiju u svim indikacijama dječje kirurgije za sve uzraste pedijatrijskih bolesnika, a osobito treba istaknuti napredne programe za smanjivanje doze zračenja, što je u dječjoj radiologiji iznimno važno. Kako je napomenuto, nabavka ovog uređaja predstavlja značajan stručni iskorak za dječju kirurgiju.

Također, za potrebe operacijske dvorane lokaliteta Sušak nabavljen je drugi „C luk“ uređaj – konvencionalni pokretni dijaskopski uređaj primjenjiv u različitim kirurškim indikacijama koji će upotpuniti postojeću aparaturu.

KBC Rijeka već je potpisao ugovor za nabavu ovih uređaja s tvrtkom Simens te se uređaji, čija je vrijednost ukupno 1.311.250,00 kuna, očekuju.

Treba napomenuti kako Grad Rijeka, u skladu s mogućnostima proračuna, sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora te nabavi medicinske i nemedicinske opreme na svim lokalitetima KBC-a Rijeka, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta rada i kvalitetnijeg liječenja građana.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je iz proračuna Grada Rijeke u posljednjih 10 godina u ovu svrhu izdvojeno preko 10 milijuna kuna, a donacija se prisjetio i predstojnik Nikolić spomenuvši „ultrazvučni nož“, donaciju iz 2008. godine kojom su bitno poboljšani uvjeti rada u Bolnici, te donaciju od prošle godine, kada je izgrađen tzv. topli most koji povezuje objekt Klinike za dječju kirurgiju i Odjel dječje fizikalne medicine i rehabilitacije s glavnom zgradom u Dječjoj bolnici.

Predstojnik Nikolić i ravnatelj Štimac donatorima su se zahvalili na ovoj vrijednoj donaciji, „C luk“ uređajima, u ime svih pacijenata te kirurga i sestara KBC Rijeka, kojima će rad biti puno sigurniji obzirom na smanjenje zračenja.

Isto tako treba spomenuti kako Grad Rijeka podupire i projekt izgradnje nove Sveučilišne bolnice na Trsatu pa je tako, do sada, kroz vrijednost zemljišta, imovinsko-pravnu pripremu, kao i kroz odricanje od komunalnoga doprinosa u projekt nove bolnice već uložio oko 45 milijuna kuna.

Također, nedavno je u Dječjoj bolnici Kantrida otvorena i igraonica nazvana “Kutak za zajednički trenutak” koju su u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka osmislili djelatnici Dječjeg vrtića Rijeka, u okviru kojeg djeluje i vrtić u Dječjoj bolnici.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako organizirani Program predškolskog odgoja – dječji vrtić u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje kao područno odjeljenje Centra predškolskog odgoja Zamet, u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka, već više od 25 godina.

Isto tako, više od 70 godina u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje i osnovna škola, kao podružnica Osnovne škole Kantrida, za djecu koja borave u bolnici. Ovu školu godišnje pohađa prosječno oko 100 učenika.