Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjeluje u radu konferencije Udruge gradova – City Upgrade koja se održava u Umagu, a s ostalim gradonačelnicima velikih hrvatskih gradova jučer poslije podne bio je panelist u raspravi „Novi mandat – tko želi biti digitalan?“.

U panelu su tako uz Filipovića sudjelovali novi gradonačelnici Zagreba, Osijeka i Splita – Tomislav Tomašević, Ivan Radić i Ivica Puljak.

Riječki gradonačelnik istaknuo je i kako Rijeka već godinama nudi čitav niz digitaliziranih usluga koje se kontinuirano nadograđuju, ali i da je razvila niz aplikacija putem kojih građani na jednostavan i brz način dolaze do informacija ili se pak uključuju u rad uprave.

Spomenuo je i kako su tijekom pandemije Covid – 19 razvijene nove e-Usluge te da je posljednje što je uvedeno sustav Otvoreni proračun – aplikacija kojom Grad Rijeka na jednostavan i lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u proračunske isplate i isplate tzv. korisnika proračuna i to u realnom vremenu.

Daljnji razvojni plan nam je, uz ostalo, omogućavanje bržeg i jednostavnijeg načina ostvarivanja usluga koje Grad Rijeka nudi poduzetnicima – poručio je Filipović dodavši i kako treba ići u smjeru da različita tijela javne vlasti razmjenjuju informacije iz svoje nadležnosti bez potrebe da krajnji podnositelj zahtjeva „obilazi“ šaltere.

Digitalizacija uvelike doprinosi tituli Rijeke kao najtransparentnijeg grada

Na panelu je istaknuto i kako je Rijeka najtransparentniji hrvatski grad, među ostalim i zahvaljujući digitalizaciji odnosno velikom broju online objavljenih dokumenata, odluka, informacija, baza podataka i sl.

Filipović je u kontekstu digitalizacije govorio i riječkom projektu pametnih semafora i raskršća, mjerenju gustoće prometa i javnim informacijama o slobodnim parkirnim mjestima na gradskim zatvorenim parkiralištima te riječkim sustavima e-bicikla i e-romobila. Isto tako, bilo je riječi i o prijenosu sjednica Gradskog vijeća uživo, riječkom on line registru poslovnih prostora te o portalu Otvorenih podataka, ali i o posebnom portalu na kojem Grad Rijeka donosi popis i opis svih gradskih usluga itd.

Grad Rijeka razvio je i četiri modela participativnog budžetiranja, a svi se tiču komunikacije s građanima u cilju kvalitetnijeg planiranja proračuna – naveo je riječki gradonačelnik koji u budućnosti, osim održavanja postojećih modela, planira i širiti broj usluga koje gradska uprava nudi građanima učiniti dostupnima u online odnosno digitalnom obliku.

Uz teme obrađene kroz spomenuti panel na jučer započetoj dvodnevnoj konferenciji Udruge gradova – City Upgrade obrađuju se i razne druge teme vezane uz digitalizaciju, koncept pametnih gradova, umjetnu inteligenciju, sigurnost i krizne situacije, ali temu digitalizacije u okolnostima COVID-19 pandemije.

(Autor fotografije: Demjan Rožman, Izvan fokusa)