Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel posjetio je Petrinjce i stanovnike okolnih sela koji su nakon razornog potresa smješteni u hostelu Dharma u Rijeci.

Naime, Udruga „Joga u svakodnevnom životu Rijeka“ u suradnji s hostelom Dharma među prvima je stavila na raspolaganje cijeli smještajni kapacitet unesrećenim Petrinjcima. Važna karika u pružanju pomoći bio je Armin Hadžić, psiholog i voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri Gradu Petrinji, ujedno i član Udruge „Joga u svakodnevnom životu“, koji kontaktirao je predstavnike Grada Petrinje i prenio spremnost riječkog hostela na pružanje pomoći, a u sve se uključila i Petrinjska kuća zdravlja.

Petrinjski prvašić Eugen Kezele gradonačelniku poslao pismo zahvale na pruženoj podršci

Petrinjski prvašić Eugen Kezele gradonačelniku poslao pismo zahvale na pruženoj podršci

Izražavajući nadu da se dobro osjećaju u Rijeci, gradonačelnik Obersnel istaknuo je Petrinjcima da će im Grad Rijeka pružati pomoć dok god bude potrebno. Petrinjci smješteni u hostelu Dharma zahvalili su se riječkima i ručnim radom sa simbolom Petrinje Gradu Rijeci i Riječanima na dosad pruženoj potpori, istaknuvši da su upravo stanovnici Rijeke bili među prvima koji su kao volonteri i predstavnici stručnih službi pohitali u pomoć potresom pogođenim područjima.

Od trenutka kad se ukazala potreba, nakon razornog potresa koji je Petinju i okolicu pogodio 29. prosinca protekle godine, u hostelu Dharma boravilo je tridesetak osoba, a raduje činjenica da se svakog dana zbog povratka u Petrinju njihov broj smanjuje te trenutno u hostelu boravi dvadesetak odraslih i djece.

Petrinjci smješteni u hostelu Dharma zahvalili se na pruženoj podršci svojim ručnim radovima

Petrinjci smješteni u hostelu Dharma zahvalili se na pruženoj podršci svojim ručnim radovima

Gradonačelnik Obersnel i pročelnica Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković prigodnim su poklonima darivali upravo najmanje privremene stanovnike hostela Dharma, među kojima i prvašić  Eugen Kezele. Upravo je mali Eugen poslao pismo zahvale gradonačelniku što je im je Grad Rijeka omogućio da besplatno posjete riječke ustanove, između ostaloga i izložbu Balthazar 51000 i Astronomski centar Rijeka.

Naime, Grad Rijeka je za osobe s potresom pogođenog područja koji borave u Rijeci, ali i sve one koji će eventualno doći, osigurao je besplatne usluge gradske knjižnice i ulazak u gradske ustanove u kulturi. Također, Grad Rijeka osigurava i besplatan javni prijevoz, besplatan vrtić i produženi boravak za djecu koja eventualno u Rijeci kreću u vrtić ili osnovnu školu kojima će imati osiguranu i prehranu, te jednokratnu novčanu pomoć za nabavu školskog pribora za osnovnu školu. Također, dojenčad koja ima potrebu za prilagođenom hranom moći će je dobiti besplatno u Savjetovalištu za prehranu dojenčadi Doma zdravlja PGŽ.