Ispunjen preduvjet za korištenje oko 50 milijuna koje na raspolaganju iz EU fondova ima Urbana aglomeracija Rijeka.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel danas je u Zagrebu, u Banskim dvorima, s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac potpisao Sporazum o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014. -2020., što je preduvjet za korištenje oko 50 milijuna koje na raspolaganju iz EU fondova ima Urbana aglomeracija Rijeka.

Sporazum je potpisan između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i gradova Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba – središtima urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU).

ITU mehanizam je dio nove politike Europske komisije kojom se dodatno jačaju urbana područja u svrhu gospodarskog rasta i povećanja kvalitete života na urbanom području i to dodjelom sredstava iz fondova EU za realizaciju različitih programa i projekata. Riječkoj urbanoj aglomeraciji kroz taj je mehanizam dostupno spomenutih 50 milijuna eura.

Urbanu aglomeraciju Rijeka, uz Rijeku čine i Opatija, Kastav, Kraljevica, Mošćenička Draga, Lovran, Viškovo, Klana, Kostrena i Čavle. Novac će se dijelom iskoristiti za revitalizaciju kompleksa “Benčić” koji je dio projekta Europske prijestolnice kulture, no velik dio sredstava bit će utrošen za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade osobe u svim uključenim gradovima i općinama, ali i na druge različite projekte s ciljem poboljšanja kvalitete života i gospodarske snage područja koje aglomeracija obuhvaća.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja prvi korak decentralizacije sustava upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda jer se dio funkcija u sustavu spušta na razinu gradova koji će obavljati poslove vezane provedbu spomenutog ITU mehanizma.

Potrebno je još i završiti pregovore s nadležnim ministarstvima oko detalja projekata koji će se provoditi kroz Urbanu aglomeraciju.

Potpis sporazuma za ITU sredstva - Foto Vlada RH

Potpis sporazuma za ITU sredstva – Foto Vlada RH

Europa je odavno prepoznala važnost gradova kao nositelja razvoja i drago mi je da su ulaskom u Europsku uniju hrvatski gradovi postali partner državi u raspolaganju novcem iz ITU fondova – rekao je Obersnel na potpisivanju Sporazuma istaknuvši važnost skorog dovršetka pregovora kojima će se konkretizirati realizacija projekata novcem iz ITU fondova.

Uz projekte zapošljavanja mladih osoba, projekte kroz koje će se ulagati u toplinarstvo i razne druge projekte, u riječkoj Urbanoj aglomeraciji dio sredstva iskoristit će se i za realizaciju projekata vezanih uz Europsku prijestolnicu kulture. Stoga je važno što prije krenuti u njihovu provedbu jer Rijeka će biti prijestolnica kulture 2020. godine i oni do tada moraju biti dovršeni – naglasio je Obersnel.