U Salonu Grada Rijeke održan je prijem djelatnike Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koji su u ovoj sezoni za svoje predstave i umjetnička ostvarenja osvojili dvadeset dvije domaće i međunarodne nagrade.

Riječke lutkarice i lutkare pozdravili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te im, uz uručenje prigodnih poklona, čestitali na uspješnom radu ističući raznovrsnost umjetničkih dostignuća i priznanja kojima se mogu pohvaliti u proteklih 12 mjeseci.

Gradonačelnik primio nagrađivane riječke lutkare

Zaposlenici Gradskog kazališta lutaka Rijeka na prijemu kod gradonačelnika

„Gradsko kazalište lutaka nije uvijek u središtu pažnje, stoga na ovaj način želimo podsjetiti javnost na vaš rad i izuzetne rezultate koje postižete“, rekao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako naši najmlađi sugrađani i svi koji vole lutkarstvo imaju u čemu uživati u Rijeci. Pročelnik Šarar naveo je kako riječki lutkari uz svoj redovan rad sudjeluju i u festivalu Tobogan, projektu Europske prijestolnice kulture i Dječjoj kući te poručio kako „najbolje kazalište u državi, a i šire“ treba prestati biti toliko skromno.

Ravnateljica kazališta Magdalena Lupi Alvir zahvalila je na prijemu izrazivši zadovoljstvo uspješnom sezonom kojoj su doprinijeli svi zaposlenici kazališta. Ravnateljica GKL-a posebno je istaknula uspjeh nagrađivanih predstava „Zamrznute pjesme“, „Avanture malog Juju“ i „Wanda Lavanda“, spomenuvši kako na našoj sceni nije često da praizvedbe domaćih autorica dožive tolika priznanja i to dvije godine zaredom. „Za naše se kazalište čuje i van Hrvatske, a trudimo se i pronositi glas o „Luci različitosti“, projektu u kojem ćemo sudjelovati iduće godine“, zaključila je Lupi Alvir.

Gradonačelnik primio nagrađivane riječke lutkare

Gradonačelnik Obersnel uručuje poklon ravnateljici kazališta Magdaleni Lupi Alvir

U ime GKL-a prijemu su, uz ravnateljicu, nazočili stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić, glumice i glumci Andrea Špindel, Petra Šarac, David Petrović, Zlatko Vicić i Damir Orlić, lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, inspicijent Damir Ševček, šef tehnike Serđo Dlačić i tehnička ekipa u sastavu Sanjin Seršić, Željko Drakulić, Mirko Križan i Mihajlo Uzelac.

Oni su zajedno sa svojim ostalim kolegama u proteklih 12 mjeseci osvojili sljedeće nagrade:

 1. Nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu predstavi „Zamrznute pjesme“, PIF, Zagreb, 2018.
 2. Nagrada za inventivno osvjetljenje Deniju Šesniću, za predstavu „Zamrznute pjesme“, PIF, Zagreb, 2018.
 3. Nagrada za preciznu zajedničku animaciju ansamblu predstave Zamrznute pjesme, PIF, Zagreb, 2018.
 4. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi „Zamrznute pjesme“, 21. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade, Assitej, Čakovec, 2018.
 5. Nagrada ansamblu predstave „Zamrznute pjesme“ za glumačko ostvarenje, 21. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade, Assitej, Čakovec, 2018.
 6. Nagrada za scensko svjetlo Deniju Šesniću za predstavu „Zamrznute pjesme“, 21. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade, Assitej, Čakovec, 2018.
 7. Nagrada za scenografiju i lutke Aleni Pavlović u predstavi „Zamrznute pjesme“, 21. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade, Čakovec, 2018.
 8. Nagrada Zlatku Viciću za glumačko ostvarenje u predstavi „Wanda LaVanda“ na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, Banja Luka, BiH, 2018.
 9. Nagrada Tamari Kučinović za najbolji tekst u predstavi „Zamrznute pjesme“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 10. Nagrada za najbolju adaptaciju teksta Ivani Đuli i Milici Sinkauz za predstavu „Avanture maloga Juju“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 11. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi „Avanture maloga Juju“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 12. Nagrada za najbolju režiju Tamari Kučinović za predstavu „Zamrznute pjesme“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 13. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Mariju jakšiću za ulogu Jujua u predstavi „Avanture maloga Juju“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 14. Nagrada za izuzetni umjetnički doprinos i ostvarenje Aleni Pavlović za scenografiju, lutke, objekte i kostime u predstavama „Zamrznute pjesme“ i „Avanture maloga Juju“ na 12. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu, Split, 2019.
 15. Povelja za životno djelo „Zvonko Festini“ glumcu Zlatku Viciću za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, dodjeljuje Hrvatski centar Unima, Vukovar, 2019.
 16. Grand prix za najbolju predstavu u cjelini predstavi „Avanture maloga Juju“ na 5. FEDU, festivalu dječje umjetnosti, Sarajevo, BiH, 2019.
 17. Grand prix za najbolju predstavu u cjelini predstavi „Zamrznute pjesme“ na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 18. Nagrada za režiju Tamari Kučinović za predstavu „Zamrznute pjesme“ na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 19. Nagrada za dizajn i tehnologiju lutaka Aleni Pavlović za predstavu „Zamrznute pjesme“ na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 20. Nagrada Ivani Đuli i Luki Vrbaniću za najbolju originalnu glazbu u predstavi „Zamrznute pjesme“ na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 21. Nagrada glumačkom ansamblu predstave „Zamrznute pjesme“ (Damir Orlić, Andrea Špindel, David Petrović, Petra Šarac i Tilen Kožamelj) za kolektivnu glumačku igru u predstavi na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 22. Nagrada za glumačko ostvaranje Tilenu Kožamelju za ulogu u predstavi „Zamrznute pjesme“ na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, 2019.
 23. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 24. Nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu Festivala “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 25. Nagrada za najbolje oblikovanje rasvjete Deniju Šesniću u predstavi “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 26. Nagrada za najbolju kreaciju lutaka Aleni Pavlović u predstavi “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 27. Nagrada za najbolju kostimografiju Aleni Pavlović u predstavi “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 28. Nagrada za najbolju žensku glumu-animaciju Petri Šarac i pomoćnoj animatorici Andrei Špindel za ulogu djevojčice Katje u predstavi “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 29. Nagrada za najbolju mušku glumu-animaciju Tilenu Kožamelju i pomoćnim animatorima Davidu Petroviću, Damiru Orliću, i Andrei Špindel za ulogu dječaka Kostje u predstavi “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.
 30. Nagrada za najbolju režiju Tamari Kučinović za predstavu “Zamrznute pjesme”, 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK, Osijek 2019.