Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kao predstavnik grada Rijeke, ponovno je izabran za člana Odbora direktora Međunarodne udruge gradova i luka (AVIP) na Generalnoj skupštini održanoj u Quebecu (Kanada).

Rijeka se, u Odboru direktora AVIP-a u sekciji Lokalne vlasti, nalazi u društvu gradova Librevilla, Dunkerqua, Durbana i Barcelone. Riječ je o trogodišnjem mandatu. Na Generalnoj skupštini usvojen je program aktivnosti za naredni period kao i proračuni koji prate programe.

Ostali članovi Odbora su predstavnici lučkih uprava i to iz Marseilla, Surinama, Cotonoua i Québeca te pet predstavnika poslovnog sektora iz Francuske i Belgije.

Međunarodna udruga gradova i luka (AVIP) osnovana je 1988. godine i broji 170 članova s pet kontinenata. U njoj je zastupljeno više od stotinu lučkih gradova, a njezine članove čine predstavnici lučkih gradova, lučkih uprava, organizacija i tvrtki koje su ekonomski i institucionalni partneri lučkih gradova te arhitekti, urbani planeri te drugi stručnjaci i znanstvenici.

Grad Rijeka je član AIVP-a od 2003. godine. Sjedište udruge je u francuskom gradu Le Havreu, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel član je Upravnog vijeća od 2004.

Cilj AIVP-a je globalna razmjena iskustava u razvoju gradova i luka te poticanje implementacije novih strategija koje omogućuju učinkovitije suočavanje s promjenama koje utječu na gospodarski, društveni i okolišni razvoj u lučkim gradovima, od integracije gradske luke, globalne reorganizacije gospodarskih pravaca, izazova društvene integracije do klimatskih  promjena, procesa  tranzicije, te razvoja industrije krstarenja.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Lea Stoiljković Medved

Skip to content