Na poziv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel otputovao je danas u taj grad gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle koja se održala u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle – 2. listopada 1943. godine.

Gradonačelnik Obersnel na svečanoj je sjednici održao pozdravni govor u kojem je, među ostalim, istaknuo:

“U Rijeci, kao i u Tuzli, tekovine antifašizma nisu u nekom zapećku, skrivene ili nepoželjne. Mi jako dobro znamo što je antifašizam značio za slobodu našeg grada i naše države i nismo se spremni toga odreći, unatoč mnogim glasovima koji iskrivljuju i manipuliraju tom velikom povijesnom pobjedom. A upravo u tome vidim pravi temelj veze koja već niz godina povezuje Tuzlu i Rijeku – rekao je gradonačelnik i nastavio:

Još nas jedna stvar povezuje ovih dana, vezana uz kulturu ili možda bolje reći pomanjkanje kulture, a to je jedna zanimljivost iz usta tehničkog ministra kulture Hrvatske Zlatka Hasanbegovića koji je prije nekih mjesec dana, izjavio: ”na prostoru bivše Jugoslavije u samo tri grada vlast nije promijenila od 1945. godine, i to u Rijeci, Tuzli i Požarevcu, gdje je rođen Slobodan Milošević”. Naravno da je riječ o sramotnoj izjavi na koju sam odmah reagirao, jer to nije prvi put da ministar Hasanbegović otvoreno pokazuje netrpeljivost prema Rijeci. S druge strane, znajući iz čijeg pera je došla ta misao, smatram da je to za Rijeku i Tuzlu gotovo kompliment – kazao je Obersnel dodajući da mu je žao što Hasanbegović nije spomenuo i Beč gdje se također vlast nije mijenjala.

Isto tako, gradonačelnik Obersnel je na svečanoj sjednici gradonačelniku Imamoviću uručio srebrnjak Grada Rijeke, u znak dugogodišnjih prijateljskih odnosa Rijeke i Tuzle.

Inače, 2. listopada 1943. godine antifašističke partizanske snage oslobodile su Tuzlu od njemačkog okupatora i njihovih suradnika. Akciju oslobođenja Tuzle naredio je Vrhovni štab, predvođen Josipom Brozom Titom. Zadatak je bio osloboditi grad i izdržati napade najmanje trideset dana. Antifašističke snage uspjele su 40 dana očuvati slobodu Tuzle i tada je Tuzla bila najveći oslobođeni grad u okupiranoj Europi.

Značaj  tog događaja je u tome što su antifašističke partizanske snage pokazale da Hitler i njegove snage nisu nepobjedivi, ali i u tome što su i u tome što je čuvanje slobode Tuzle u tijeku cijelog desetog i polovice 11. mjeseca izazvalo je angažiranje glavnine okupatorskih snaga u napadima na Tuzlu, jer su bili uvjereni da se u Tuzli održava zasjedanje ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a čime je omogućeno mirno okupljanje delegata i održavanje zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a na sasvim drugom kraju Bosne i Hercegovine.

Ured Grada Rijeke

Suradnica za odnose s medijima

Iva Balen

Skip to content