Povodom Dana Drenove, u petak, 14. srpnja 2017. godine, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obišao je Zavičajni muzej Drenove, koji se nalazi na adresi Drenovski put 138a.

Ideja stvaranja Zavičajnog muzeja Drenova rezultat je mnogobrojnih aktivnosti Vijeća Mjesnog odbora Drenova i suradnje s lokalnim stanovništvom, koje je dio svojega rada i djelovanja odlučilo u daljnjoj budućnosti ostvariti kroz udruge Bez granica i Dren. Uz ove dvije udruge, suradnja je ostvarena i s lokalnim zborom DVD Drenova te s brojnim umjetnicima, sportašima, ekolozima, prosvjetnim radnicima i čitavim nizom institucija i volontera koji djeluju na području Mjesnog odbora Drenova.

Inicijativu je podržao i Grad Rijeka dodjelom prostora za ovaj Muzej, gdje se već sada održavaju kulturne aktivnosti i manifestacije koje obogaćuju život građana ovoga dijela grada.

Predsjednik udruge Bez granica Damir Medved te predsjednica udruge Dren Vesna Lukanović, koja je ujedno i zamjenica predsjednika udruge Bez granica, kao i aktivni članovi ovih udruga, gradonačelnika Obersnela proveli su kroz obnovljene prostore Muzeja u kojem se nalaze vrijedni predmeti, literarni zapisi, geografske karte i fotografije, koji čuvaju povijest i kulturu drenovskoga kraja. Iza zgrade Muzeja nalazi se ljetno kino i prostor za predstave.

Inače, ova je zgrada Muzeja Drenovčanima poznata kao „Granica“ jer su ondje u jednom razdoblju između Prvog i Drugog svjetskog rata boravili talijanski carinici kako bi nadzirali granicu između ondašnjih Kraljevine Italije i Kraljevine SHS.

Upravo zahvaljujući ovakvim projektima, Drenova je postala jedno od 27 susjedstava, odnosno dio istoimenog projekta u okviru velikog projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Nakon obilaska Muzeja, gradonačelnik Obersnel prisustvovao je svečanoj sjednici Vijeća Mjesnoga odbora Drenova.