Gradska knjižnica Rijeka osvojila je nacionalno priznanje “Knjižnica godine 2019.” kojeg dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Ova se nagrada svake godine dodjeljuje knjižnici koja se istaknula svojom kreativnošću, inovativnošću i napretkom u kvaliteti rada, a riječka se knjižnica posljednjih godina pokazala kao jedna od najdinamičnijih u Hrvatskoj te prostorom osnaživanja zajednice u njenom kreativnom, poslovnom i kulturnom aspektu. GKR će svoje prvo priznanje ovakve vrste primiti na prigodnoj svečanosti povodom Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenog u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja.

Uz svoje brojne ogranke, čitaonice i bibliobuse, Gradska knjižnica Rijeka broji preko 21 tisuće članova, organizira i sudjeluje u brojnim zbivanjima za djecu i odrasle, a važan je i partner u pripremnom te glavnom programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture pri čemu je posebno uključena u programski pravac „Dječja kuća“.

Gradska knjižnica Rijeka uskoro će dobiti i svoj novi dom, nakon što već pedesetak godina „privremeno“ smještena u Palazzo Modello, i to u „T-objektu“ bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić koji se trenutno uređuje, dok će njen Dječji odjel Stribor biti preseljen u fizičku „Dječju kuću“ u koju se pretvara nekadašnji „Cigleni objekt“ u Benčiću. Otvorenje „Dječje kuće“ očekuje se sredinom 2020. godine u sklopu četvrtog izdanja festivala Tobogan, a otvorenjem nove knjižnice u veljači 2021. godine Rijeka će zaključiti svoje predsjedanje europskom kulturom.