Gradska knjižnica Rijeka raspisuje poziv za dvije dvotjedne književne rezidencije “Kamov” namijenjene književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima i srodnim autorima) koje će se tijekom listopada i studenog 2023. godine u dva termina održati u Rijeci.

Svake godine rezidencijalni program ima i središnju temu, a ove godine to su otpornost zajednice i pojedinca u složenom svakodnevnom kontekstu življenja (snaga pred društvenim i prirodnim nevoljama, funkcionalno i psihološko nošenje s trenucima u kojima su naša svakodnevica specifične ekonomske krize, AI neizvjesnost, pandemija, potresi, meteorološki ekstremi, rat u Europi).

Prijedlozi rezidencijskog programa koji sadržajnije ili kvalitetnije tematiziraju ili kao motiv pisanja provlače/kontekstualiziraju navedene teme bit će dodatno vrednovani i imati prednost u izboru.

Poziv je namijenjen književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima i srodnim autorima. Pravo na rezidenciju imaju umjetnici koji nemaju mjesto prebivališta u Rijeci, a rezidencijalni program svakom rezidentu osigurava honorar te po potrebi dodatna produkcijska sredstva.

Trajanje rezidencije: 15 dana

Razdoblje provedbe:

 • prva rezidencija od 15. do 30. listopada 2023.
 • druga rezidencija od 30. listopada do 15. studenog 2023.
  (tijekom Mjeseca hrvatske knjige)

Rok za podnošenje prijave: 20. lipnja 2023. u ponoć.

Boravak u rezidenciji uključuje:

 • Boravak u Rijeci sa smještajem u opremljenom stanu Grada Rijeke površine 141m².
 • Pokriveni troškovi smještaja i honorar
 • Promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima
 • Podršku rezidentu tijekom trajanja rezidencije

Uvjeti prijave:

 • Prijavitelji moraju imati objavljeno barem jedno djelo.
 • Prijavitelji moraju imati najmanje 18 godina na datum podnošenja prijave.
 • Prijavitelji tijekom rezidencije mora sudjelovati u barem jednom javnom predstavljanju u formi književne večeri.

Željeno vrijeme boravka u rezidenciji; prva rezidencija od 15. do 30. listopada 2023. ili druga rezidencija od 30. listopada do 15. studenog 2023.

Od rezidenta se očekuje:

 • Izvješće koje uključuje osvrt na nastanak teksta i dojmove o boravku u rezidenciji “Kamov“
 • Članak o boravku u rezidenciji “Kamov” u tiskovini ili na web stranicama koji prate kulturu
 • Navođenje rezidencije “Kamov” u objavljenoj publikaciji ako je rezident napisao, dovršio ili uredio tekst tijekom boravka u rezidenciji

Prijave se šalju na rezidencijakamov@gkri.hr.

Izbor korisnika rezidencije bit će rezultat vrednovanja programsko-projektnog tima Gradske knjižnice Rijeka. Rezultati će biti objavljeni na stranicama Kamov rezidencije www.kamov-residency.org, Magazina Gradske knjižnice Rijeka i Facebook stranici organizatora projekta najkasnije do 15. srpnja 2023. godine. Odabrani kandidati također će biti obaviješteni putem e-maila.

Program se odvija u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.