Zgradu Gradske knjižnice Rijeka u kojoj se izvode radovi unutarnjeg uređenja obišli su danas gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Knjižnice Niko Cvjetković i privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanjem kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Vlasta Linić. Knjižnica bi s radom trebala započeti krajem 2023. godine

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem je smještena  strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka  bruto površine oko 1282 m². Ukupna neto površina svih etaža iznosi 4530 m². Etaže su povezane stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s trga Art kvarta Benčić. S vanjske strane ulaza nalazit će se digitalni knjigomat koji će biti u funkciji 24 sata dnevno i bit će spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga. Knjigomat je dio RFID sustava, odnosno radio-frekvencijskog sustava koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Automatizacijski sustav će se protezati kroz veći dio tzv. “nožice” te će biti vidljiv korisnicima kao posebno atraktivan element. Ujedno na svim korisničkim etažama postojat će uređaji za samostalno zaduživanje i razduživanje građe, što će ove procese učiniti bržim i efikasnijima. Središnji korisnički pult, kao jedino mjesto za sve administrativne transakcije, nalazit će se u prizemlju. U predvorju zgrade će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene i osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu u kojem se knjižnica nalazi.

Na ulazni prostor nastavljat će se Odjel za mlade te čitaonica i dvorana za autorske susrete i predavanja. Odjel za mlade sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te filmska i “gaming” soba, nastavljat će se na koncept glazbenog stvaralačkog prostora kroz prostoriju za glazbeni editing, prostor za probe bendova i retro LP sobu s ponudom longplay ploča koja će biti oblikovana kao slušaonica. S desne strane nalazit će se čitaonica, odnosno svojevrsni dnevni boravak za čitanje dnevnog tiska i magazina te izdvojeni prostor multifunkcionalne dvorane za autorske susrete, predstavljanja, predavanja i razgovore.

Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe, kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazit će se središnji dio ponude književnosti i sve knjige će biti potpuno dostupne korisnicima. Organizacija knjiga temeljit će se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom će fond potpuno postati okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazit će se  odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Na trećem katu, u potkrovlju, smjestit će se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno, na toj etaži nalazit će se i prva računalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u obnovljenoj zgradi bivše Tvornice duhana, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju  kulturnog javnog servisa za sve građane.

Tehnički pregled zgrade održan je 21. rujna 2023. godine.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović Gradska knjižnica Rijeka najveća je narodna knjižnica u Primorsko-goranskoj županiji, a otvorenje novog prostora zasigurno s nestrpljenjem iščekuju svi građani, posebice članovi knjižnice.

„Predstoji nam i preseljenje oko 150.000 knjiga i svezaka u novi prostor, ali veseli i činjenica što će novi prostor knjižnice zasigurno postati i novi dnevni boravak Riječana. Osim samog posuđivanja knjiga, ovaj prostor nudit će mnoštvo prostora i programa za mlade, kutak za slabovidne osobe, kutak za prelistavanje dnevnih novina, a uvest će se i neke inovacije poput mogućnosti vraćanja knjiga 24 sata na dan. S otvorenjem nove zgrade gradske knjižnice mogu reći da zakoračujemo u novo stoljeće i vjerujem da će ona postati ugodno mjesto za sve ljubitelje knjige i čitanja“, rekao je Filipović i rekao kako se u Rijeci stvara jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj. „Završetkom ove zgrade bliži se kraju i završetak uređenja art kvarta Benčić, lokacije udaljene od Korza sve pet minuta hoda. Nadam se da će građani biti zadovoljni i da će uživati u svemu što je ovdje napravljeno“, rekao je Filipović.

Obilazak nove zgrade predvodio je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuvši kako je paralelno sa izgradnjom i opremanjem trebalo promišljati što i na koji način predstaviti u knjižnici kako bi ona bila što bliža svojim korisnicima, kako bi postala njihov dnevni boravak, ono što knjižničari nazivaju ‘trećim prostorom’. „Infrastruktura je često bila usko grlo koje nas je priječilo da u potpunosti razvijamo potencijal naše ustanove, ali mislim da smo s ovom zgradom premostili taj problem i dat ćemo sve od sebe da svojim radom omogućimo da se korisnici ovdje ugodno osjećaju. Moramo biti svjesni da su ovo situacije koje se događaju jednom u životu i da imamo tu sreću što se događaju upravo sada i upravo nama“, rekao je Cvjetković. Nakon što je početkom rujna zatvoren središnji odjel u Filodrammatici, sredinom sljedećeg mjeseca bit će zatvoren i prostor u Palazzo Modello. Ravnatelj Cvjetković zamolio je korisnike knjižnice za strpljenje i razumijevanje uz napomenu kako i dalje mogu neometano koristiti usluge ogranaka Gradske knjižnice Rijeka.

Privremena pročelnica Vlasta Linić istaknula je kako je izgradnja zgrade nove gradske knjižnice bila izuzetno zahtjevan projekt. „Radovi su izvođeni u iznimno složenim okolnostima, došlo je do pandemije, poremećaja cijena na tržištu, pa i potresa, međutim sve je to sada iza nas“, rekla je Linić. Zahvalila se ovom prilikom i glavnom projektantu zgrade Saši Randiću koji je uz zgradu gradske knjižnice projektirao i zgradu Dječje kuće.

Građevinski radovi na zgradi nove gradske knjižnice

Izvedeni su svi građevinski radovi na konstrukciji osnovnog volumena T-objekta tj. buduće knjižnice. Temelji Knjižnice ojačani su sa 400 stupnjaka metodom injektiranja cementne smjese u tlo do dubine od 15 metara. Svi vanjski zidovi su zadržani, ali uz dodatna ojačanja armirano-betonskom konstrukcijom stupova i greda, na koju se naslanjaju međukatne polumontažne „Omnia“ ploče. Lijevano-željezni stupovi koji su prije krasili proizvodne pogone tvornice Rikard Benčić ojačani su iznutra, a restaurirani izvana te ugrađeni kao dio nosive konstrukcije buduće knjižnice.

Usporedno s radovima u unutrašnjosti objekta izvedena je fasada, odnosno izvedena je zidarska ugradnja novih te reparacija starih fasadnih klupica, nadvoja, vijenaca i ornamenata.

Ukupno 2.200 m2 fasade, uključujući i fasadne ornamente izvedeno je tehnikom koja odgovara izvornom načinu gradnje, a to je izvedba grube vapneno-cementne žbuke koja se nakon toga obrađuje finom žbukom i boji silikatnom bojom otpornom na atmosferske utjecaje.

Za razliku od fasade same zgrade, fasada „nožice“ objekta je montažnog tipa od prefabriciranih staklo-betonskih elemenata koja je, uključujući ornamente, projektirana kao faksimil originalne fasade. Izvršena je i  ugradnja dizala u nožici.

Radove rekonstrukcije je izvodila tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, stručni nadzor na rekonstrukciji obavljao je Zem Nadzor d.o.o. Zagreb, a glavni projektant  bio je arhitekt Saša Randić.

Radovi na opremanju

Za opremanje Knjižnice ugovor za nabavu namještaja za gradsku knjižnicu sklopljen je s tvrtkom Primat-logistika na iznos 622.453,75 € s uključenim PDV-om i s rokom isporuke kraj rujna.

Ugovor za nabavu RFID sustava za automatizaciju knjižničnog poslovanja sklopljen je s tvrtkom Viva info na iznos 159.707,73 € s uključenim PDV-om i s rokom isporuke krajem rujna. S istom tvrtkom sklopljen je ugovor za nabavu distribucijskog sustava knjižne građe u iznosu 854.396,45 € s uključenim PDV-om, s rokom isporuke sredinom siječnja 2024. godine.

Ugovor o nabavi računalne opreme je sklopljen sa zajednicom ponuditelja tvrtkama Span i Combis na iznos 374.951,79 € s uključenim PDV-om i s rokom isporuke krajem rujna.

Ugovor o nabavi sustava tehničke zaštite – protuprovale, protuprepada i videonadzora sklopljen je s tvrtkom Securitas Hrvatska na iznos 22.437,50 € s uključenim PDV-om s rokom isporuke krajem studenog.

Uložena sredstva i financiranje

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.517.463,00 € (162.123.324,61 kuna), a sufinanciranje od 55%  iz EU potpore  iznosi 9.052.566,73 €  (68.206.564,00 kuna) bespovratnih sredstava.

Dodatno, ugovorom o dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od 30.10.2018.,  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci je odobrilo 1.327.228,08 € (10.000.000,00 kuna) za projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić“, odnosno za vlastitu komponentu za izvođenje građevinskih radova.

Troškovi radova rekonstrukcije zgrade iznose 11.819.748,32 eura, uvećani za poskupljenje nastalo kao posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda u iznosu 1.697.890,00 eura. Dakle, sveukupno ovi radovi iznose 13.517.638,32 eura dok  radovi opremanja iznose 2.033.947,22 eura.

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije industrijskog kompleksa Rikard Benčić jedan je od kulturnih prioriteta Grada Rijeke, a njegovom realizacijom čitavo područje kompleksa postaje jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Provedbom projekta stvorit će se kulturno žarište za sve građane urbane aglomeracije Rijeka, s naglaskom na mlađu populaciju kako bi se konzumacija kulture odrazila na opću uključenost građana u svrhu održivog regionalnog razvoja i bolje kvalitete života

Završetak radova opremanja i otvaranje Gradske knjižnice planira se za kraj mjeseca prosinca 2023.

Radovi uređenja javnih površina Art kvarta Benčić

Javne površine koje se uređuju unutar bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić imaju ukupnu površinu od gotovo 15.700 m2. Projekt uređenja obuhvaća uređenje otvorenog dijela javnih površina i izgradnju infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa i predviđenih sadržaja.

Radovi na uređenju javnih površina i gradnji infrastrukture započeli su 2019. godine. Prva  faza uređenja završena je prosincu 2021. godine te je u ožujku 2022. godine ishođena Uporabna dozvola za Prvu fazu uređenja i izgrađenu infrastrukturu.

Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova na komunalnoj infrastrukturi i uređenju Prve faze javnih površina iznosila je 7.293.917 eura  (54.952.373,11 kuna) s PDV-om.

Dio radova koji se odnose na izgradnju sanitarne odvodnje i vodoopskrbe sufinancirani su od strane KD Vodovoda i kanalizacije d.o.o. pa ukupna vrijednost radova koju je financirao Grad Rijeku iznosi 6.601.282 eura (49.734.063,1 kuna) s PDV-om.

U tijeku je izvedba nasipa sa sjeverne strane knjižnice te priprema za izvedbu potpornog zida prema Ulici Viktora Cara Emina i izvedba pješačkih betonskih staza. Sa južne strane knjižnice izvode se iskopi za temeljnu konstrukciju na lokaciji gdje je u planu postava mozaika Ede Murtića demontiranog iz bivšeg poslovnog prostora Hrvatske pošte na Korzu.

Zbog međusobnog usklađenja dinamike završetka radova na T zgradi tj. budućoj Gradskoj knjižnici Rijeka i uređenju javnih površina, izvođaču radova na uređenju javnih površina produžen je rok završetka svih ugovorenih radova u kompleksu Benčić do kraja 2023. godine.

Ukupno ugovorena vrijednost radova Druge i Treće faze iznose 2.153.607 eura (16.225.275,21 kuna) s PDVom.

Radove na uređenju javnih površina 2. i 3. faze kompleksa Rikard Benčić, izvodi GP KRK d.d. iz Krka dok stručni nadzor nad gradnjom vrši tvrtka KARLOLINE-KLing d.o.o iz Liča.

Kohezijski fond