Nakon što je dobio prestižnu titulu Grad prijatelj djece, Grad Rijeka iz godine u godinu prima zaslužena priznanja za akcije kojima je poboljšan i uljepšan život djece. U Staroj gadskoj vijećnici u Zagrebu, jučer su promovirani i proglašeni novi Gradovi prijatelji djece, a Gradu Rijeci dodijeljena je povelja za Naj akciju 2007. Doma mladih Rijeka pod nazivom “Ždral (promicanje mira)”.

Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju Gradovi i općine – prijatelji djece, održano je kao i svake godine 19. studenog, na dan donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta. I ove godine okupio se velik broj predstavnika gradova, uključenih u ovu akciju. Prisustvovali su predstavnici mnogih gradova koji su već ponosni vlasnici ove prestižne titule, ali jednako tako i oni koji se nadaju da će u budućnosti postati.

Krajem 2005. godine Grad Rijeka je, uz još samo pet hrvatskih gradova, odnosno općina, proglašen gradom – prijateljem djece i tim povodom dodijeljena mu je tabela s tim počasnim nazivom. Od tog dana Grad poduzima korake kako bi zadržao tu laskavu titulu. Osim što šalje godišne izvještaje o postignućima u svome, prijavljuje se i za “Naj akciju” kako bi dodijeljenim poveljama i pohvalama utvrdili svoj status. Na ovogodišnjoj svečanosti u ime Grada Rijeke, prisustvovale su Tea Mičić i Marija Japundža iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, koje su i primile povelju za Akciju “Ždral (promicanje mira)”, provedenu u svim riječkim osnovnim školama.

Nakon uvodne riječi Aide Salihagić – Kadić, Predsjednice središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i Saveza društva Naša djeca Hrvatske, slijedilo je nekoliko predavanja o dosadašnjim dostignućima ove akcije. Tanja Radočaj, predstojnica Ureda Unicef-a u Hrvatskoj održala je predavanje o podršci poticajnom roditeljstvu kao jednom od vodećih izazova današnjice. Istakla je kako je pozitivno roditeljstvo, ono koje je u interesu djece te upozorila na akciju Unicef-a “Prve 3 su najvažnije”. U svečanom dijelu proglašeni su i novi dobitnici titule Gradovi i općine prijatelji djece. Tako su gradovi Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Pregrada, Požega i Valpovo primljeni u odabrano društvo, a njihovim predstavnicima je ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, uručila tabelu koja će krasiti njihove gradove.

Sudionici ovogodišnjeg savjetovanja rastali su se puni dojmova, novih i poučnih iskustava, nadajući se da će svojim trudom, radom ali i neiscrpnim entuzijazmom i u budućnosti pravdati titulu “Gradovi i općine prijatelji djece”.