Povodom Dana konvencije UN o pravima djeteta, a pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, i uz suradnju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u Europskom domu u Zagrebu je u subotu, 18. studenog održano redovno godišnje Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece na kojem je Gradu Rijeci dodijeljena Povelja za uzorno provedenu Naj akciju 2006 pod nazivom “Mislim globalno, djelujem lokalno”.

U svečanom dijelu programa prezentirano je izvješće o provedbi Naj-akcije 2006. i dodijeljeno devet Povelja i devet Pohvala najuspješnijim gradovima i općinama u toj akciji. Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i koordinatorica projekta, Ankica Perhat preuzela je Povelju koja je Gradu Rijeci dodijeljena za uzorno provedenu Naj akciju 2006 pod nazivom “Mislim globalno,djelujem lokalno”.

Riječ je o projektu čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Tako je u sklopu projekta, tijekom 12. listopada ove godine, prozvanog “Dan akcije”, u zgradi Grada Rijeke boravilo stotinjak srednjoškolaca. Podijeljeni u deset skupina, uz pomoć zaposlenika Grada te GONG-ovih volontera, zajednički su osmišljavali projekte u vezi obilježavanja predstojećeg međunarodnog dana volontera (5. prosinca). Nakon predstavljanja svih projekata u Gradskoj vijećnici, najboljim je proglašen projekt pod nazivom “Zablistajte za djecu jer oni su naša budućnost”, kojeg je osmislila grupa “Li-la”, a za čiju će se realizaciju iz proračuna Grada Rijeke izdvojiti 10 tisuća kuna.

Uslijedio je trenutak objave Odluke Središnjeg koordinacijskog odbora i proglašenje hrvatskih gradova i općina koji su ove godine stekli počasni naziv Grad i općina prijatelj djece. Mreži gradova i općina s počasnim nazivom prijatelja djece od sada su pridruženi općina Brod Moravice te gradovi Kutina, Velika Gorica i Zagreb.

U radnom dijelu skupa, predstavnicima 65 gradova i općina sudionika Akcije te ostalim uzvanicima, prezentiran je osvrt na dosadašnja dostignuća Akcije, a održana su i dva stručna izlaganja: “60 godina Unicefa” i “Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine”.

Prema Nacionalnom planu, tijela lokalne i područne samouprave zadužena su za: osnivanje tijela zaduženog za koordinaciju i praćenje provedbe mjera nacionalnog plana, imenovanje u koordinacijsko tijelo predstavnike Odjela za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u županijama, predstavnike gradskih ureda za obrazovanje, CZSS i savjetovališta, te za pružanje podrške provedbi akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Prisutnima su također prezentirani zaključci s 2. međunarodne konferencije održane u Sarajevu i 3. europske konferencije o djeci održanoj u Stuttgartu. Između ostaloga, zaključeno je da se u budućnosti poseban naglasak mora staviti na urbano planiranje prema potrebama djece, projektiranju prostora za djecu, osiguranju kretanja i zdravog okoliša, javni transport prilagođen djeci,  participaciji djece te kretanju djece i njihovu zdravlju.

U raspravi sudionika Akcije, predstavnice Grada Rijeke, pročelnice Ankica Perhat i Branka Renko-Silov sudionicima su predstavile provedbu aktivnosti uređenja igrališta za djecu i mlade iz Projekta Lokalnog partnerstva, kao i projekte produženog boravka i cjelodnevne nastave u OŠ, smjenskog rada u vrtićima, savjetovalište za roditelje…

Savjetovanje je završilo nastupom vokalne skupine Dječjeg zbora “Zabočki mališani” Društva naša djeca Zabok i zajedničkim druženjem.