U sklopu svečanog otvaranja savjetovanja o obuci neplivača, u organizaciji Udruge kineziologa, Gradu Rijeci dodijeljena je nagrada za postignute rezultate u obuci neplivača kroz projekt Rijeka pliva.

Savjetovanje o obuci neplivača: individualizacija rada u području obuke neplivača, u organizaciji Udruge kineziologa grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza te Zajednice sportova Primorsko goranske županije održava se od 18. do 20. listopada 2012. godine, u hotelu Neboder. Glavna tema savjetovanja je Individualizacija rada u području obuke neplivača, a predstavio ju je prof. emeritus dr. sc. Vladimir Findak.

Tijekom dvodnevnog savjetovanja raspravljat će se o idividualizacija rada u području obuke neplivača s djecom predškolske dobi, individualizaciji rada u području obuke neplivača s učenicima mlađe i srednje školske dobi, individualizaciji rada u području obuke neplivača s odraslima i individualizaciji rada u području obuke neplivača s osobama s invaliditetom.

U sklopu Savjetovanja, Gradu Rijeci, nositelju Projekta Rijeka pliva, dodijeljena je nagrada Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Šport za sve”, za veliki doprinos u realizaciji programa Rijeka pliva u sklopu kojeg se u školu plivanja besplatno uključuju učenici drugih razreda riječkih osnovnih škola. Grad Rijeka, kao nositelj Projekta Rijeka pliva, dobitnik je nagrade Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Šport za sve” za veliki doprinos u realizaciji programa Rijeka pliva. Nagradu je preuzeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Gradonacelnik Obersnel pozdravlja ucesnike

Hrvatski savez sportske rekreacije „Šport za sve“ je nacionalna krovna organizacija koja uključuje u sportsko rekreacijske djelatnosti sve strukture i dobne skupine građana. Nagradu je gradonačelniku Vojku Obersnelu uručio prof. emeritus dr. sc. Vladimir Findak, predsjednik Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za postignute rezultate u obuci neplivača u Republici Hrvatskoj. Findak je uručujući nagradu izjavio da ono što je Grad Rijeka svojim projektom Rijeka pliva u protekle četiri godine učinio, nadilazi vrijednost ove nagrade.
Otvaranjem novih bazena na Kantridi stvoreni su uvjeti za kvalitetnije treniranje sportaša, ali i za pokretanje novih aktivnosti. Jedna od njih je bio i projekt “Rijeka pliva”, prvi takve vrste u Hrvatskoj.
Projekt je osmišljen s ciljem da svi učenici drugih razreda osnovnih škola grada Rijeke nauče plivati. Škola plivanja uključuje podučavanje tehnici plivanja, disanja i snalaženja u vodi. Tijekom prvog sata učenici se razvrstavaju u grupe prema savladanom stupnju vještine plivanja. Nakon provedene obuke, učenici se testiraju i dobivaju diplomu o završenom tečaju plivanja. Za učenike koji u sklopu tečaja ne nauče plivati, Plivački klub organizira dodatni tečaj.
Projekt godišnje uključuje preko 1000 učenika iz 23 osnovne škole tako da je u prtekle četiri godine njime bilo obuhvačeno preko 4.000 učenika drugih razreda. Projekt su osmislili Plivački klub Primorje Croatia osiguranje i Grad Rijeka. Osim poučiti vještini plivanja, svrha projekta je i pozitivno utjecati na psihofizičko stanje učenika, poboljšavanje pravilnog rasta i razvoja učenika, popularizirati i motivirati učenike za bavljenje sportom i za kvalitetno osmišljavanje slobodnog vremena.Uzvanici svečanog otvaranja savjetovanja

Primajući nagradu gradonačelnik Obersnel je kazao da nagrada veseli, jer ona potvrđuje postignute rezultate. “Budući da sam često bio nazočan na Bazenima Kantrida tijekom provođenja projekta Rijeka pliva, više od nagrade veseli me sreća i zadovoljstvo djece koja su sigurna u sebe skakala u bazen i plivala zadane vježbe”. Obersnel je na kraju zaključio da edukacija plivanja treba biti sastavni dio obrazovanja.

I ministar Željko Jovanović pohvalio je riječki projekt škole plivanja naglasivši da Ministarstvo daje proioritet obuci neplivača pa je u proračunu ove godine u tu svrhu za programe obuke neplivača izdvojeno milijun kuna, gotovo dvostruko više nego prijašnjih godina.