Institut za javne financije predstavio je danas rezultate trećeg ciklusa istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom uručena su i priznanja najtransparentnijima među kojima je, po treći puta, i Grad Rijeka.

Predstavljanje rezultata i dodjela priznanja održani su u Kući Europe u Zagrebu, a na događanju su govorili Zdravko Marić, ministar financija, Lovro Kuščević, ministar uprave, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Zlatko Brlek, gradonačelnik grada Klanjca, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec i Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije. Skup je moderirala Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

Gradu Rijeci novo priznanje za transparentnost proračuna

Gradu Rijeci novo priznanje za transparentnost proračuna

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Skip to content