Projektu Grada Rijeke „Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju“ dodijeljena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 31.468.168 kuna.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu zgrade energane bivše riječke tvornice papira u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju. Glavni cilj projekta je jačanje konkurentnosti i poticanje rasta i razvoja novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća (MSP) u IT sektoru i kreativnim tehnologijama na području Urbane aglomeracije Rijeka, kroz suvremenu poduzetničku infrastrukturu koja uključuje inkubaciju i umrežavanje poduzetnika u ciljanim industrijama.

Projekt su predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, potom Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, koji je nositelj projekta, te Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, kao jedan od dionika projekta zadužen za dio projekta koji se odnosi na informatičko-komunikacijsku tehnologiju.

„Projekt ima puno veće značenje od same činjenice da ćemo dobiti novi inkubator za danas vrlo atraktivnu djelatnost. Naime, realizacijom ovog projekta pokrenut će se i uređenje zone bivše tvornice papira. Vjerujem da ćemo u narednim godinama uređenjem Energane, na sličan način na koji smo to riješili za prostor kompleksa Benčić, pristupiti i uređenju kompletne zone tvornice papira, iako tamo ima dosta privatnog vlasništva, što znači da mi ne možemo biti nosioci svih aktivnosti“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Željko Jurić, Vojko Obersnel i Jana Sertić

Željko Jurić, Vojko Obersnel i Jana Sertić

Grad Rijeka je u posljednjih nekoliko godina iz EU fondova za projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetništva povukao 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz 31,4 milijuna kuna EU sufinanciranja za Energanu, radi se 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva za uređenje tehnološkog inkubatoru „Proizvodni park Torpedo“, koji će biti opremljen vrhunskom 3D tehnologijom, potom 5,7 milijuna kuna EU sredstva za uređenje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo, kao i najvrjednijem projektu, razvoju Centra kompetencija za pametne gradove, za koje je Grad Rijeka sa svojih 19 projektnih partnera dobio 95,3 milijuna kuna iz europskih fondova.

„Kad pogledamo namjenu tih sredstava u pravilu su vezana uz inovacije i korištenje novih tehnologija u cilju poticanja poduzetništva. Stoga nije slučajno da smo upravo jučer na natjecanju koje su organizirali portal gradonačelnik.hr, Jutarnji list, agencija Ipsos i tvrtka Apsolon proglašeni najboljim velikim hrvatskim gradom u kategoriji pametnih. Tijekom tri godine u dva smo navrata ponijeli titulu najboljeg pametnog grada, što najbolje govori o našem promišljanju o razvoju grada“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Od laboratorija za umjetnu inteligenciju do učionice za razvoj računalnih igara

U okviru projekta planira se urediti preko 1.700 m2 korisnog prostora zgrade energane bivše tvornice papira te dograditi dodatnih 1000 m2, koji će biti na raspolaganju poduzetnicima zajedno sa najsuvremenijom specijaliziranom opremom, edukativnim programima, mrežom mentora te ostalim programskim aktivnostima u cilju jačanja njihovog inovacijskog potencijala.
„Protekli smo tjedan dobili odluku o financiranju projekta, a sad nam slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Kako se sam postupak evaluacije projekta odužio gotovo 18 mjeseci, mi smo već krenuli s izradom izvedbenog projekta kako bi po potpisu ugovora odmah mogli krenuti u natječaj za izvođača radova. Predviđamo da bi da bi do 2023. godine trebali imati potpuno funkcionalan i opremljen prostor inkubatora“, kazala je pročelnica Sertić.

Podrška korisnicima pružat će se u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT), razvoj računalnih igara te foto i video produkcija. Energana je primarno namijenjena poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi rasta iz područja IT i kreativnih tehnologija/industrija,  kojima će, kroz integrirane aktivnosti, pružati podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja.

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Energana će imati specijalno opremljene prostore u cilju podrške procesu inkubacije, čije će funkcionalnosti koristiti njeni stanari za vrijeme boravka u inkubatoru: laboratorij za umjetnu inteligenciju (AI Lab) s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika usmjerenih razvoj umjetne inteligencije, IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava, učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener, te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu. U prostoru Energane bit će smješten i Data Centar, podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Pročelnik Jurić pojasnio je kako se planira urediti podatkovni centar na kojem će tvrtke moći smjestiti svoju opremu po najvišim standardima informacijske sigurnosti i zaštite od ostalih ugroza te po uvjetima koji će biti bitno financijski povoljniji od onih koji pružaju komercijalni pružatelji tih usluga.
„Nadamo se da će našim aktivnostima biti stvoreni uvjeti da poduzetnici stvarno razviju tvrtke koje mogu biti globalno poznate. Ako je jedan Infobip nastao u Vodnjanu, nema razloga da sličnu kompaniju te snage nemamo u Rijeci“, poručio je pročelnik Jurić.

Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.

Namjera je da se Energana pozicionira kao inovacijski hub koji će okupljati i povezati poduzetnike, startup-ove i stručnjake iz navedenih industrijskih područja, kao i ostale dionike ekosustava (znanstvene, razvojne i visokoškolske institucije, studente, ustanove s područja kulture i obrazovanja, umjetnike, učenike srednjih škola), čime se stvaraju praktični preduvjeti za unaprjeđenje transfera znanja, vještina i tehnologija.

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Inkubator će se prostirati na 2.700 m2

Uz pomoć EU sredstava pružat će se potpora IT sektoru i kreativnim tehnologijama

Projekt Energana Grad Rijeka je prijavio na Poziv “Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka“ u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ te specifičnog cilja 3a2. “Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva“.

Odlukom o financiranju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU projektu “Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana“, dodijeljena se bespovratna sredstva u iznosu od 31.468.168 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 37.021.374 kuna, od čega se 85% sufinancira iz EU izvora, a 15%, odnosno 5.553.206 kuna, snosi prijavitelj, Grad Rijeka.

Okvirno trajanje projekta je 42 mjeseca (3,5 godine) tijekom kojih će se provesti aktivnosti rekonstrukcije i prenamjene postojeće zgrade energane u Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, opremanja osnovnom i specijaliziranom opremom, uspostavljanja programske osnove i pružanja stručne podrške korisnicima, te kroz poslovni plan i model upravljanja osigurati održivost budućeg rada inkubatora.

Realizacijom projekta Energana osigurat će se kvalitetni i povoljni uvjeti za inkubaciju poduzetnika orijentiranih na kreativne tehnologije, IT i povezane djelatnosti, što uključuje pružanje specijaliziranih usluga pri razvoju novih/poboljšanih proizvoda i usluga, usko specijalizirane edukacijske programe i mentorstva, korištenje suvremene opreme i novih tehnologija, tehnička i produkcijska podrška, umrežavanje unutar sektora i pristup mreži potencijalnih partnera.

Razvijanje mreže poduzetničkih inkubatora u Rijeci

Uređenjem inkubatora Energana dodatno će se proširiti mreža postojećih inkubatora u Rijeci. Naime, Grad Rijeka jedan je od prvih gradova u Hrvatsko] koji je prepoznao važnost pomoći poduzetnicima u početnoj fazi realizacije njihovih ideja. U tom kontekstu prije dva desetljeća oformljena su dva poduzetnička inkubatora kojima upravlja Riječka razvojna agencija Porin, trgovačko društvo u 100 postotnom vlasništvu Grada Rijeke, a do kraja godine trebao bi u potpunosti biti uređen tehnološki inkubator Proizvodni park Torpedo. U sklopu Odjela za poduzetništvo djeluje Startup inkubator, za ulazak u koji je ove godine vladao rekordan interes.
„S uređenjem Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju zaokružili smo cijeli ekosustav razvoja poduzetničkih ideja i poticanja poduzetništva od same ideje preko njezine realizacije do rasta i razvoja. Programe smo ove godine proširili pa će se uz postojeću inkubaciju, odvijati i programi akceleracije, postinkubacije, kao i virtualne inkubacije. U prilog toj tvrdnji govori i činjenica da je na Startup blinku, odnosno vodećoj svjetskoj plaftformi za mapiranje i analizu startup ekosustava, Rijeka napredovala za čak 73 mjesta, što je najveći napredak među hrvatskim gradovima“, kazala je pročelnica Sertić.