U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za grupu građana iz Udruge prijatelja Rijeka & Neuss koji ovih dana borave na Kvarneru.

Turiste iz Neussa primili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, pročelnik gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Renato Kostović, pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković te ravnateljica Direkcije programa gradskog Odjela za kulturu Helena Semion Tatić.

Grupa građana iz Neussa, koja je okupljena Udruzi prijatelja Rijeka & Neuss (Freundeskreis Rijeka & Neuss), u Rijeci boravi od 5. do 8. rujna, a predvođena je predsjednikom Jochenom Koenigom, dobitnikom Zlatne plakete Grada Rijeke. U Rijeku su pristigli i zamjenica gradonačelnika Neussa Gisela Hohlmann te dvije umjetnice, slikarica Melanie Richter i fotografkinja Stefanie Minzenmay, čija će foto izložba pod nazivom HELLERAU danas od 20 sati biti postavljena u Galeriji Principij.

Zamjenik gradonačelnika Ivaniš pozdravio je goste iz Neussa te im zaželio dobrodošlicu, ukratko predstavivši Rijeku te veliki kulturni projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u čijem se sklopu ovog vikenda održava festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno.

Ivaniš je predstavnicima grupe poklonio primjerke fotomonografije „Rijeka otvorena svima“ fotografa Petra Fabijana i Marka Gracina te tekstopisca Edija Jurkovića, dok je zamjenica gradonačelnika Neussa Hohlmann zahvalila na prijemu te Gradu Rijeci poklonila figuru svetog Kvirinusa, zaštitnika Neussa.

Upravo u godini kada će Rijeka ponijeti ovu prestižnu titulu obilježava se okrugla, trideseta godišnjica formalnog prijateljskog odnosa s Neussom, njemačkim gradom i lukom na Rajni, koji neformalno traju gotovo 50 godina te uključuju suradnju u raznim područjima kao što su funkcioniranje grada, zdravstvo i socijalna skrb te kultura.

Skip to content