Na programu festivala koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke su  četiri plesne predstave u izvedbi riječke kazališno plesne  grupe Magija čiji su članovi osobe s invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i Inkluzivnog kolektiva – IMRC iz Zagreba

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u četvrtak se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke održava drugi po redu Mini festival Inkluzivne scene čiji je program pokrenuo Inkluzivni kolektiv – IMRC  iz Zagreba u suradnji s riječkom  kazališno plesnom grupom Magija koja okuplja osobe s invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom. Umjetničke voditeljice festivala su Iva Nerina Sibila i Gordana Svetopetrić koja je ujedno, u suradnji s Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom,  producentica riječkog festivala.

Festival Inkluzivne scene

Festival Inkluzivne scene

Kako je najavljujući Mini festival kazala Gordana Svetopetrić, programom se nastavlja višegodišnji rad na polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu.

– Ideja festivala nastala je iz želje i potrebe za uspostavljanjem zajedničkog konteksta  kroz okupljanje izvedbi na jednom mjestu  s zajedničkom publikom, s ciljem razmjene praksi, iskustva, problema i ideja. Istodobno, festival je svojevrstan nastavak edukativnih i umjetničkih aktivnosti oba kolektiva. – kazala je G. Svetopetrić.  – Ove godine – ,  nastavila je, – Magija obilježava deset godina postojanja, a sve to vrijeme njeni članovi, strastveno vezani za plesnu umjetnost, istražuju plesni pokret, razbijaju stereotipe o tome što ples jest i što može biti  kreirajući i predstavljaući novi način  plesa. –  Inkluzivni kolektiv – IMRC osnovan je 2012. godine, kao edukacijski i izvedbeni projekt posvećen inkluziji u suvremenom svijetu. Od početka radi na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini, gradi partnersku mrežu unutar Hrvatske  kako bi osigurao širenje ove ideje na nacionalnoj razini.

U programu Mini festivala Inkluzivne scene, o čemu je govorila Sanja Josipović, umjetnička voditeljica kazališno plesne grupe Magija,  bit će izvedene četiri plesne predstave.

–  Dvije predstave, „Solo za Nereju“ i „Nukleon“ izvest će Inkluzivni kolektiv- IMRC, a dvije, „Reci mi“ i „Bez (voznog) reda“ Magija. Suvremena plesna predstava „Reci mi“ nastala je u suradnji  s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Osnovnom školom za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica  i kroz osnovnu temu neverbalne komunikacije istražuje međusobne odnose plesača , znakovni jezik kao oblik neverbalne komunikacije, poeziju izraženu kroz znakovni jezik, tekst i ples – kazala je S. Josipović.

Asistentica produkcije i dugogodišnja članica Magije, Anita Rumac, govorila je o radu u grupi posebno ističući kako je riječ o procesu učenja na više područja. – Učimo ples od stručnjaka, učimo jedni od drugih kao plesača, uočavamo naše različitosti i posebnosti, a najvažnije jest da učimo o sebi, istražujemo svoje granice i prevladavamo strahove  i na taj način radimo na sebi.- kazala je A. Rumac

U četvrtak 25. svibnja u HKD-u na Sušaku program Mini festivala Inkluzivne scene počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Svi koji to žele mogu u donatorsku kutiju na ulazu darovati iznos po izboru.

 

Skip to content