Javnozdravstvenom akcijom na riječkom Korzu, u petak 21. lipnja od 10 do 12 sati želi se upozoriti na važnost preventivnih aktivnosti, pravodobnog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar te promovirati zdrav način života.

Zainteresirani sugrađani koji posjete infopult moći će izmjeriti glukozu u krvi i krvni tlak kako bi utvrdili rizikofaktore za moždani udar te dobiti savjete stručnjaka i informativne materijale. Događanje organiziraju Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Hrvatski dan moždanog udara 2024Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara!

Moždani udar predstavlja hitno stanje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Pomoću jednostavnog testa možete ustvrditi radi li se o moždanom udaru tako da zamolite osobu da se nasmije, kaže nešto, podigne ruke i isplazi jezik. U svijetu se ova vrsta testiranja uvriježeno naziva FAST test ili prema hrvatskoj inačici G.R.O.M. (G = govor, R = ruke, O = oduzetost, M = minute unutar kojih morate pozvati hitnu pomoć). Nešto nije u redu ako osoba ne može podići oba kuta usana, ako je govor nesuvisao, čudan ili nerazumljiv, ponavlja riječi ili fraze, ako prilikom dizanja ruku jedna pada ili je slaba te ako joj je jezik iskrivljen ili ide na jednu stranu.  Postoje i takozvani “upozoravajući znakovi” koji se podudaraju sa simptomima moždanog udara, ali su prolazni i kraćeg intenziteta, poznati pod nazivom tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su doživjele ovaj oblik prolaznih simptoma, imaju znatno veći rizik za nastanak pravog moždanog udara i trebale bi se podvrgnuti detaljnom neurološkom pregledu.

Brza reakcija i pravovremena skrb povećavaju šanse za pozitivne ishode liječenja

U svladavanju svih izazova liječenja moždanog udara važan je interdisciplinarni pristup koji uključuje stručnjake raznih specijalnosti i univerzalni pristup zdravstvenim uslugama uz koordinirano djelovanje pacijenata. Brza reakcija i pravovremena skrb povećavaju šanse za pozitivne ishode liječenja, smanjujući rizik od smrti i invaliditeta. Tijekom posljednja dva desetljeća postignut je značajan napredak u liječenju akutnog moždanog udara, prvenstveno primjenom sistemske trombolize (otapanjem ugrušaka pomoću lijekova) i mehaničkom trombektomijom (mehaničkim uklanjanjem ugrušaka).

Važno je na vrijeme krenuti brinuti o svom zdravlju, a prevencija je uvijek najbolji lijek. Zdravom ishranom, tjelesnom aktivnošću i nepušenjem te držanjem rizičnih čimbenika pod kontrolom može se smanjiti vjerojatnost obolijevanja od moždanog udara i ujedno umanjiti mogućnost razvoja posljedica koje na globalnoj razini predstavljaju velik javnozdravstveni problem.

Mislite na svoje zdravlje i vježbajte mozak! Družite se, istražujte, učite nove stvari!