Ispred zgrade Grada Rijeke, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki „Nada“, održala se humanitarna akcija Dan narcisa, u sklopu koje su se prodajom narcisa prikupljala sredstva za kupnju specijalno opremljenog kreveta za Odjel kirurgije Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Nacionalnoj akciji borbe protiv raka dojke, uz brojne Riječane okupljene oko štanda Udruge „Nada“, odazvao se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Istaknuo je važnost inicijative te i sam pomogao kupnjom buketa narcisa, već prepoznatljivog simbola borbe protiv ove vrste karcinoma.

Grad Rijeka dugi niz godina surađuje s Udrugom “Nada”, ali i Ligom protiv raka, te podupire njihove aktivnosti koje su potrebne ženama u tim izrazito teškim situacijama.

Cilj Dana narcisa, koji se istovremeno održava u pedesetak hrvatskih gradova u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, jest podići svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka. Akcija uvijek ima i humanitarni karakter pa su se prošle godina prikupljala sredstva za rad Udruge „Nada“, a ove godine za nabavku opremljenih kreveta za Odjel kirurgije KBC-a Rijeka.

Danas u Hrvatskoj postoje nacionalni i lokalni programi preventivnog otkrivanja karcinoma dojke, a žene se dva puta godišnje pozivaju na preventivni pregled, na koji se odazove svega njih 60%. Ciljana skupina preventivnih pregleda dojki mamografijom su žene starosti od 50 do 69 godina. Valja istaknuti kako je ovo druga po smrtnosti vrsta karcinoma, ali i bolest koja se može kontrolirati, liječiti ili izliječiti, ukoliko se na vrijeme otkrije.

Udruga Nada gotovo dvadeset godina pruža psihološku, pravnu, humanitarnu i medicinsku pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke te njihovim obiteljima. Osim toga, organizira niz kreativnih radionica, programe prevencije i edukaciju žena za samopregled dojki te izdaje glasnik Udruge Nada “Glas Nade”.

U sklopu humanitarne akcije na Korzu članicama Udruge Nada i ostalim volonterima pridružili su se grupa ENI, klapa Reful, Mario Lipovšek Battifiaca te iz HNK Ivana pl. Zajca Igor Vlajnić, Tanja Smoje, Cristina Lukanec i Ivana Brucka.

Obilježavanje Dana narcisa organiziraju Udruga žena operiranih dojki Nada-Rijeka, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, Liga protiv raka PGŽ-a, Medicinska škola i ostala mjesta i gradovi u Primorsko-goranskoj županiji.

Više na web stranicama Udruge žena operiranih dojki Nada.