U sklopu 13. Tjedna psihologije, od ponedjeljka, 17. do nedjelje, 23. veljače, u Rijeci i okolici održat će se 9. po redu „Rijeka psihologije“. Cilj ove manifestacije je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu.

U okviru ovogodišnje “Rijeke psihologije“ održat će se 110 različitih događanja na čak 69 lokacija u Rijeci i okolici, najavile su na konferenciji za medije Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora Rijeke psihologije i Lana Golob, predstavnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Ovogodišnji program nudi nekoliko aktivnosti koje se bave problematikom štetnih utjecaja izloženosti ekranima i internetu. Nezaobilazni dio manifestacije je konferencija „Psihologija za gospodarstvenike“ te će i ove godine građani u pub-kvizu moći testirati svoja znanja iz psihologije, a djeca u igri „Dar mal“ i Escape room. Po prvi put ove godine u sklopu manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se edukativna kazališna predstava Teatra Tirena iz Zagreba, „U mojoj glavi“, koja će prikazati priču o dvoje tinejdžera koji ne znaju kako se nositi s anksioznošću i depresivnošću. Predstava je besplatna, ali je rezervacija ulaznica obavezna  na email predstava.rijekapsihologije@gmail.com.  Pripremljen je i tiskani prilog sa sažecima koji će biti dostupan na štandovima.

Osim promocije struke, Rijeka psihologije ima i humanitarni karakter. Svake se godine prodajom promotivnih predmeta prikupljaju sredstva za potrebitu ustanovu ili udrugu, a do sada je donirano preko 73 tisuća kuna. Ove godine prodajom promotivnih materijala prikupljaju se sredstva za nabavu opreme za djecu s teškoćama iz spektra autizma koja pohađaju Podcentar predškolskog odgoja „Maestral“ Dječjeg vrtića Rijeka.

Promotivne predmete sa zanimljivostima iz psihologije moći će se kupiti na prodajnim štandovima na Korzu i u Zapadnom trgovačkom centru (ZTC) te na određenim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Štand na Korzu bit će otvoren svaki dan od 17. do 22. veljače, u vremenu od 10 do 14 sati, dok će u ZTC-u štand biti otvoren od 17. do 21. veljače, u vremenu od 16 do 20 sati, te 22. i 23. veljače od 12 do 18 sati. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, pri Zagrebačkoj banci (IBAN: HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

Svečano otvaranje Rijeke psihologije održati će se u ponedjeljak, 17. veljače, u 18 sati u dvorani Zajednice Talijana u Rijeci (Circolo). Nakon pozdravnih govora gostiju, prof.dr.sc. Vladimir Takšić održat će predavanje po nazivom „Emocionalna inteligencija i kompetencija – uvjet bez kojega se (danas više) ne može“.

Rijeka psihologije održava se u organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke, Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, Ri Psi Alumni kluba, Udruge studenata psihologije „Psirius“, Društva psihologa Primorsko-goranske županije te Udruge SOS Rijeka –  centar za nenasilje i ljudska prava.

Projekt su financijski podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Filozofski fakultet u Rijeci i njegovi Odsjek za psihologiju te Centar za primijenjenu psihologiju, Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, Zajednica Talijana u Rijeci, Prospekt d.o.o., 3D2 visual i Tiskara Bat-print.

Cjelokupni program i detalji manifestacije nalaze se na internetskim stranicama Rijeke psihologije, te na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Svi programi su besplatni za sudionike, a namijenjeni su svim uzrastima, od djece do umirovljenika.