U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za indijskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raja Kumara Srivastava koji je danas u posjetu Rijeci. S gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom razgovarao je o mogućnostima suradnje između Rijeke i Indije.

Nj.E. Raja Kumara Srivastavu, u čijoj su pratnji bili Ivan Delić iz Veleposlanstva Indije te Mladen Zlamalik, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva, primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

Razgovaralo se o konkretnim mogućnostima suradnje između Sveučilišta u Rijeci, odnosno njegovim sastavnicama koje se bave novim IT tehnologijama, te njihovim povezivanjem sa sličnim fakultetima s područja istočne Indije, a na primjeru suradnje koja je već ostvarena s fakultetima u Osijeku i Zagrebu.

Nastupni posjet veleposlanika Indije Nj.E. Raja Kumara Srivastave

Nastupni posjet veleposlanika Indije Nj.E. Raja Kumara Srivastave

Pročelnik Jurić gostima je predstavio je riječki Smart city koncept i njegov budući razvoj posebno istaknuvši Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) Smart Ri kao primjer suradnje između gospodarstva i znanstvenoistraživačke zajednice na konkretnim projektima koji će u sljedeće tri godine razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. CEKOM je također definiran kao jedno od područja razmjene iskustava i suradnje između Rijeke i Indije u kojoj postoji stotinjak pametnih gradova.
Jedna od tema razgovora bila je i svjetska pandemija COVID-19 kojom je upravo Indija teško pogođena.

Indijski veleposlanik najavio je ovom prilikom i niz kulturnih događanja kojima će se i u hrvatskim gradovima sljedeće godine obilježiti 75. obljetnica neovisnosti Indije, dok je gradonačelnik Obersnel pozvao Nj.E. na otvorenje motornog broda Galeb na kojem je u nekoliko navrata boravio i Džavaharlal Nehru, kao indijski premijer te jedan od suosnivača pokreta nesvrstanih, dijela povijesti koja će biti obrađena u budućem muzejskom postavu na Galebu.
Tijekom svog boravka u Rijeci NJ.E. Raj Kumar Srivastava posjetit će Jadran galenski laboratorij, Luku Rijeka te riječki Dharma Hostel.