Udruga „ … i djeci s ljubavlju” u sklopu nacionalnog projekta „Želimo vježbati vid“ pokreće inicijativu „Otvori oči“.

Projekt „Želimo vježbati vid“ riječka je udruga pokrenula 2017. godine s ciljem senzibilizacije javnosti na probleme s kojima se susreću slabovidna djeca i njihovi roditelji u Hrvatskoj, poput nedostatka adekvatne opreme za rehabilitaciju, a konačni je cilj stvaranja temelja za opremanje budućeg centra za rehabilitaciju vida u Rijeci.

Unutar projekta, a po uzoru na sličan projekt koji su prema projektu Internacionalne agencije za prevenciju vida IAPB Onlus proveli Talijani, pokrenuta je inicijativa „Otvori oči“. U sklopu inicijative nastojat će se djeci predškolske dobi i učenika nižih razreda osnovne škole prezentirati šaljivi crtani film „Otvori oči“.

Pripremljen edukativni film za djecu "Otvori oči!"

Pripremljen edukativni film za djecu “Otvori oči!”

Kako je kazala predsjednica udruge Livia Mjeda, namjera je da djeca i roditelji zajedno pogledu film te nakon ogledanog filma ispune upitnik, čiji je glavni cilj dobiti što točniji pregled broja djeca s teškoćama vida, a koji će potom biti na raspolaganju i Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Podršku projektu „Želimo vježbati vid“, između mnogih drugih, daju i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija putem Odjela gradskog za zdravstvo i socijalnu skrb te Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.

Prema podacima HZZJZ-a, u Hrvatskoj je registrirano 2.492 djece s poremećajem vida, a u PGŽ-u njih 68. Prema riječima predsjednika Udruge slijepih PGŽ-a Emila Mandarića, problem je u Hrvatskoj i u tome što, za razliku od susjednih zemalja, zakon prepoznaje prava samo slijepih, ali ne i slabovidnih osoba.

U ponedjeljak, 9. rujna u HNK Ivana pl. Zajca održat će se prezentacija inicijative za stručnu javnost, a u srijedu, 18. rujna s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, za predstavnike vrtića, škola i širu javnost.

Skip to content