Na predstavljanju razvojnih projekata bio je ministar Oleg Butković koji je istaknuo da je za razvoj bolje prometne povezanosti Hrvatskoj do sada iz sredstava CEF-a odobreno 3,2 milijarde kuna. Od tog iznosa 2,6 milijardi kuna odnosi na projekte podizanja konkurentnosti željeznice i luke Rijeka

U nazočnosti Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture i njegovih suradnika danas su u Rijeci,predstavljeni razvojni projekti Luke Rijeka i Riječkoga prometnog pravca koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje, CEF-a ( Connecting Europe Facility). Riječ je o ukupno devet projekata za podizanje konkurentnosti željeznice i luke Rijeka koje provode Lučka uprava Rijeka i HŽ infrastruktura, a za koje je iz CEF programa odobreno 2,6 milijardi kuna.

Prijavljene i odobrene razvojne projekte na Riječkom prometnom pravcu predstavili su Marino Juretić, v.d. ravnatelja Lučke uprave Rijeka i Sanja Vučić, zamjenica direktora za EU fondove HŽ infrastrukture, a o važnosti ovih projekata za Luku Rijeka govorio je Vedran Devčić, predsjednik uprave Luke. Predstavljanju razvojnih projekata nazočili su Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima.

Odobreni projekti na Riječkom prometnom pravcu, čija je realizacija u tijeku su : Rekonstrukcija željezničke stanice Rijeka – Brajdica i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Brajdica, Rekonstrukcija teretnog dijela željezničke stanice Rijeka – Teretna i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala, Rekonstrukcija pristaništa za generalne terete u luci Raša, Rekonstrukcija željezničke infrastrukture na području luke Rijeka-bazen Rijeka, Rekonstrukcija željezničke infrastrukture na području luke Rijeka – bazen Bakar, a uz navedene odobreni su i projekti Informatičkog sustava lučke zajednice, Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosjeka na dionici Križevci-Koprivnica – državna granica, izrada projektne dokumentacije za dionicu željezničke pruge Škrljevo-Rijeka – Jurdani, Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata.

Ministar Oleg Butković kazao je kako se radi o projektima na Riječkom prometnom pravcu koji povezuju Luku Rijeka željeznicom do granice s Mađarskom.

– Ostvarenjem ovih projekata željeznički sustav moći će ravnopravno i konkurentno sudjelovati na europskom transportnom tržištu uz bolju prometnu povezanost riječkt luke, što će imati dugoročan utjecaj na povećanje njene konkurentnosti – naglasio je ministar. Dodao je kako ulaganja u luku Rijeka mogu dostići svoj puni potencijal jedino ako se paralelno razvijaju željeznička i cestovna infrastruktura, cesta D403, na čemu se intenzivno radim što pokazuju i upravo predstavljeni projekti čiju su važnost prepoznali i na europskoj razini. Riječ je o strateškom opredjeljenju Vlade Republike Hrvatske za unaprjeđenje prometnog sektora – kazao je Butković. Pojašnjavajući kako je i nova luka Krk, zajedno sa željezničkim pravcem uvrštena u Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske koju će Vlada usvojiti do kraja kolovoza, ministar je najavio objavu natječaja za koncesiju Zagrebačke obale, koja se također nastavlja financirati sredstvima iz CEF-a.

Devet danas u Rijeci predstavljenih projekata dio je od ukupno 32 odobrena projekta iz CEF-a za čije je financiranje odobreno 3,2 milijarde kuna što je čak 93,05 ukupnih sredstava CEF-a koje Hrvatska ima na raspolaganju za razvoj bolje prometne povezanosti. Pored toga, uz koordinaciju sa CEF programom, za ulaganja u prometnu infrastrukturu i usluge Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koristi i sredstva iz EU Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za što je Hrvatskoj, za razvoj prometne povezanosti koja je ključni čimbenik suvremenog, konkurentnog i međusobno povezanog gospodarstva, na raspolaganju 9,9 milijardi kuna. Ministarstvo je do sada sa korisnicima projekta potpisalo ugovore u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna, odnosno 80 % od dodijeljenih 9,9 milijardi kuna.

-Ukupna ulaganja, iz CEF-a i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ , u razvoj prometne infrastrukture i usluga koja se sufinanciraju EU novcem dosegla su iznos od 10,8 milijardi kuna čime je Hrvatska pokazala sposobnost prijavljivanja projekata u prometu koji nadilaze nacionalni interes – zaključio je ministar Butković.