U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za izaslanstvo Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova –  China Federation of Literary and Art Circles (CFLAC), koje boravi u Rijeci u organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Rijeka.

Cilj ove posjete je želja za jačanjem suradnje u području kulture i umjetnosti, posebice u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Stoga su goste primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Irena Kregar Šegota u Trgovačkom društvu Rijeka 2020 d.o.o. koje provodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Cilj posjeta jačanjem suradnje u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Cilj posjeta jačanjem suradnje u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Obersnel zahvalio se predstavnicima Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova na njihovoj posjeti i spremnosti na suradnju u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Podsjetio je kako Grad Rijeka njeguje dugogodišnju prijateljsku suradnju s nekoliko kineskih gradova – Qingdaom, Dalianom i Ningboom.
„Očekujem uspješnu suradnju, koja će biti na obostranu korist, a posebice u svrhu što kvalitetnije realizacije projekta Europska prijestolnica kulture 2020.,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, zahvalivši se predstavnicima Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, posebice predsjedniku Anti Simoniću, nekadašnjem veleposlaniku Hrvatske u Kini, te Riti Zhao Simonić, na povezivanju s Kineskom federacijom književnih i umjetničkih krugova, krovnom udrugom koja okuplja glavne kineske kulturne organizacije.

Na čelu izaslanstva Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova je izvršni dopredsjednik CFLAC-a Li Yi, koji je izrazio zadovoljstvo što su u Rijeku doputovali 13. svibnja, točno na 26. obljetnicu uspostave bilateralnih diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske. Tom prilikom također se zahvalio Hrvatsko-kineskom društvu prijateljstva Rijeka na velikom entuzijazmu u pripremi posjeta Rijeci i omogućavanju prilike da Kina bude zemlja gost projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.
„Uvjeren sam u vrlo uspješnu suradnju, a sa svojim brojnim članicama, koje pokrivaju područja od književnosti, likovnih umjetnosti i filma do kaligrafije i glazbe, otvoreni smo za ideje o načinu suradnje,“ kazao je Li.

Potpisan Sporazum o suradnji između Kineske federacije i Udruge hrvatsko-kineskog prijateljstva

Potpisan Sporazum o suradnji između Kineske federacije i Udruge hrvatsko-kineskog prijateljstva

Na prijemu su izvršni dopredsjednik Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova CFLAC-a Li Yi i predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Rijeka Ante Simonić potpisali Sporazum o suradnji.

Tom prilikom Simonić je izrazio ponos realizacijom ove suradnje, koja će uvelike doprinijeti razvoju odnosa između Rijeka, ali i čitave Hrvatske, te Kine.
„Za Rijeku je osvajanje titule Europske prijestolnice kulture ono što domaćinstvo Olimpijskih igara znači za Kinu. Vidimo ovu suradnju kao način otvaranja novih prilika za suradnju,“ kazao je Simonić, koji suradnju s ovom dalekoistočnom zemljom podupire i kao predsjednik Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s Narodnom Republikom Kinom.

Povezivanje s Kineskom federacijom književnih i umjetničkih krugova, krovnom udrugom koja okuplja glavne kineske kulturne organizacije

Povezivanje s Kineskom federacijom književnih i umjetničkih krugova, krovnom udrugom koja okuplja glavne kineske kulturne organizacije

Rektorica Prijić-Samaržija je kazala kako Sveučilište u Rijeci također surađuje na projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture te izrazila uvjerenje da će kroz taj projekt, kao i kroz Intersektorsko vijeće, ostvariti uspješna suradnja s Kinom kako na području kulture, tako i na polju umjetnosti, znanosti i šire. Kineska delegacija, koju čine i potpredsjednik Udruge kineskih umjetnika Xu Li, ravnateljica Internetskog komunikacijskog centra za književnost i umjetnost CFLAC-a Xie Li, generalni direktor Odjela za međunarodnu suradnju, CFLAC-a Dong Zhanshun i tajnik u Tajništvu Generalnog ureda CFLAC-a Shi Xiaoguang, sutra će, nakon obilaska grada, posjetiti i Sveučilište u Rijeci, posebice Akademiju primijenjenih umjetnosti.

Sastanku su prisustvovale i potpredsjednice Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Vesna Lukanović i Mirjana Banić te Rita Zhao Simonić.

Uoči prijama, održan je sastanak članova izaslanstva s predstavnicima tvrtke Rijeka 2020., na kojem je bilo riječi o mogućnostima suradnje na projektu Rijeka.