U Gradu Rijeci održan je prijam za izaslanstvo kineskog grada Hangzhoua.

U ime Grada Rijeke delegaciju je primio zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, u pratnji ravnateljice Direkcije za gospodarenje zemljištem u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju I gospodarenje zemljištem Gabrijele Kiš Jerčinović te više suradnice u Direkciji za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u Odjelu gradske uprave za kulturu Sonje Lukin.

Kinesku delegaciju predvodio je Xu Weiliang, zamjenik direktora Upravnog odbora za izgradnju Grada Hangzhoua, Grupacija Yongjiang, Ured vodeće grupacije za razvoj i izgradnju. U njegovoj su pratnji bila najbliža suradnica Zheng Ping, Liu Feiyan i Yang Maocheng iz Upravnog odbora za urbanu i ruralnu izgradnju, direktorica Generalnog ureda, sjedište za izgradnju Olimpijskog i međunarodnog  izložbenog centra Hangzhou Zhou Huijie te Xu Jianming iz Ureda za vrtlarstvo i kulturne relikvije.

Grad Hangzhou njeguje prijateljsku suradnju sa Splitom, ali su članovi ovog izaslanstva, potaknuti činjenicom da je Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. godine, željeli upoznati naš grad. Glavni cilj posjeta izaslanstva starog grada koji stoljećima njeguje multikulturalizam, ali je i dom svjetske kulturne baštine, bilo je upoznati Luku različitosti te posebice način očuvanja i obnove pročelja na zaštićenim zgradama ili objektima koji se nalaze unutar povijesne cjeline grada.

Goste su najviše zanimale teme vezane uz razvoj kulture

Goste su najviše zanimale teme vezane uz razvoj kulture

Po završetku uvodnih riječi, kada je zamjenik gradonačelnika Rijeke Ivaniš goste iz Hangzhoua upoznao s osnovnim karakteristikama Rijeke, luke, koja se iz nekada jakog industrijskog centra transformirala u centar novih industrija, potpomognuta dinamičnim Sveučilištem u Rijeci i koja intenzivno razvija urbani turizam, a gosti su predstavili svoj grad Hangzhou kao kulturnu metropolu ne samo Kine nego i cijele Azije, domaćini su svojim gostima omogućili uvid u projekt Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine, koji je predstavio Dorian Celcer, voditelj partnerstava i protokola tvrtke Rijeka 2020, a Dominik Damiš, voditelj marketinga u Turističkoj zajednici grada Rijeke predstavio je Rijeku kao turističku destinaciju.

Hangzhou je najveći i glavni grad kineske pokrajine Zhejiang. Nalazi se oko 180 km južno od Shanghaia, na delti rijeke Yangtze, gdje započinje istoimeni zaljev Hangzhou, koji odvaja Shanghai od Ningboa, grada prijatelja Rijeke. Grad ima više od 22 milijuna stanovnika. U njemu se nalazi jedna od kolijevki kineske civilizacije. Povijest grada datira od 221. godine prije Krista. Hangzhou je postao slavan kao južni kraj Velikog kanala i bio je jedan od najpoznatijih i najnaprednijih gradova u Kini većim dijelom posljednjeg tisućljeća. U njemu se nalazi i Gradsko zapadno jezero, UNESCO-va svjetska baština, nekoliko vrijednih hramova, među kojima je i Konfucijev hram te Fenghuang džamija, jedna od najstarijih u Kini, kao i Katedrala bezgrešnog začeća, jedna od najstarijih katoličkih crkava u Kini. Hangzhou je odavno poznat kao grad svile i čaja, pogotovo zelenog. U tom je gradu i sjedište Alibaba grupe, najveće IT tvrtke u Kini te jedne od 10 najvećih tvrtki u svijetu 2018. godine.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar

Skip to content