Povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora 1957. – 2017., na panoima na Korzu postavljena je putujuća izložba pod nazivom “Sve bliža unija – Ostavština ugovora iz Rima za Europu današnjice”.

O izložbi i značaju potpisivanja Rimskih ugovora, postignućima Europske unije na području prava, mira, gospodarstva, jačanju kohezijske i regionalne politike s ciljem bržeg razvoja zemalja članica koje još nisu dovoljno razvijene, govorili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri.

Organizator izložbe je Povijesni arhiv Europske unije i Europski sveučilišni institut u suradnji s Vijećem EU, Europskim parlamentom, Europskom komisijom, Predsjedništvom vijeća ministara Italije, Ministarstva vanjskih poslova Italije i Agencijom ANSA, a u Rijeci je postavljena u suradnji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Grada Rijeke.

Gradonačelnik Vojko Obersnel i generalni konzul Republike Italije Paolo Palminteri

Gradonačelnik Vojko Obersnel i generalni konzul Republike Italije Paolo Palminteri

Izložba na 12 panela prikazuje povijesne dokumente i fotografije koje svjedoče o nastanku unije, njezinu proširenju, propitkuje europski identitet i svjedoči o razvoju europskih institucija te donosi i edukativne sadržaje.

Cilj izložbe je potaknuti javnost na razmišljanje o međusobnom odnosu zemalja članica, o jačoj ulozi Europske unije na međunarodnoj razini i jačem sudjelovanju građana Europe u europskom integracijskom procesu te kako će EU odgovoriti na izazove koji su pred njom.

Naime, nakon drugog svjetskog rata, ideja o primjeni gospodarske integracije kao instrumenta političkog pomirenja i stvaranja ujedinjene Europe bila je temelj za stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) koju su 1950. godine osnovale Belgija, Savezna Republika Njemačka, Francuska, Nizozemska, Italija i Luksemburg. Ovaj projekt imao je ne samo gospodarski, već i politički i simbolički karakter jer su njime stvoreni uvjeti za pomirenje Francuske i Njemačke te uspostavljen novi sustav odnosa medu europskim državama. Na ujedinjenje Europe pozivali su i intelektualci i društvene skupine. Osobito aktivni bili su federalistički pokreti, koji su zagovarali istinsku europsku federaciju, a jedna od glavnih inspirativnih ličnosti bio je Altiero Spinelli.

Izložba Sve bliža unija - ostavština ugovora iz Rima za Europu današnjice

Izložba Sve bliža unija – ostavština ugovora iz Rima za Europu današnjice

Prvi pokušaj širenja europske integracije osnivanjem Europske obrambene zajednice, što je uključivalo i projekt Europske političke zajednice Alcidea de Gasperija, doveo je do kratkotrajne krize, ali kasnije i do novih prilika. Nakon neuspjeha Europske obrambene zajednice (1954.) uslijedilo je ponovno pokretanje projekta europske integracije. Sastanak ministara vanjskih poslova država članica EZUČ-a u Messini u lipnju 1955., koji je organizirao Paul-Henri Spaak, doveo je do pokretanja razgovora čiji rezultat je bilo potpisivanje Ugovora iz Rima 25. ožujka 1957., kojim su stvorene Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju (EURATOM).

„U trenutku svojevrsne krize u Europskoj uniji vrlo je važno ukazati na ulogu koju je u proteklih 60 godina, od potpisivanja Rimskih ugovora pa do danas imala zajednica država članica među koje spada i Hrvatska. Ima neke simbolike da je ova izložba postavljena u Rijeci koja je oduvijek njegovala pravi europski duh“, kazao je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri.

Izložba će se moći pogledati naredna dva tjedna.