Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović,  zamjenica župana Marina Medarić i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak te među publikom konzul Republike Srbije Nenad Maričić i Jaroslav Trešnak čijom je inicijativom izgrađen kompleks Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

Izložba u organizaciji Veleposlanstva Češke u Zagrebu podsjetnik je na to da je pružanje ruke pomoći način na koji pridonosimo vječnoj borbi za dostojanstvenu ljudsku egzistenciju.

Izložba se održava pod zaštitom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Češke Víta Rakušana, ministra vanjskih poslova Republike Češke Jana Lipavskog, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića te Grada Rijeke.

Izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske

Izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske

Veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka kazao je kako je izložba svoju premijeru imala početkom svibnja u južnim vrtovima praškog dvorca gdje se mogla pogledati do kraja svibnja, nakon čega je bila preseljena na Karlov trg, a tijekom lipnja gostovala je u Brnu. Od samog početka pripreme ove izložbe namjera autorskog tima je bila da ovu izložbu postave u Rijeci. Ova izložba održava se pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika Republike Češke i Republike Hrvatske, što dodatno svjedoči o važnosti i vrijednosti ove kulturne suradnje.

Izložba govori o pomoći koju je Češka pružila Hrvatskoj spašavajući 1.500 djece i majki koji su ostali bez doma u Domovinskom ratu nudeći im zaštitu. Izložba također govori o tome kroz sjećanja neposrednih sudionika prijevoza djece i majki u Češku. Danas u Hrvatskoj imamo jednog formalnog veleposlanika Milana Hovorku, ali uz njega još 1.500 neformalnih veleposlanika koji su bili u Češkoj tijekom ovog rata. Ali izložba ne završava samo time. Kada su Češku pogodile katastrofalne poplave pomoć je došla iz cijelog svijeta ali također i Hrvatske. O tome također govori izložba. Ona nema  namjeru pokazati čitavu širinu češko-hrvatskih odnosa koji su izuzetno dobri, već eto govori o ove dvije priče o pomoći jedni drugima. Rijeka je prvi grad u kojem će biti predstavljena ova izložba, ali vjeruje kako će gostovati u Daruvaru, Bjelovaru i drugim mjestima. Veleposlanik Hovorka je zahvalio Gradu Rijeci na podršci i pomoći koju pruža od samog početka.

Nj. E. Milan Hovorka i gradonačelnik Marko Filipović

Nj. E. Milan Hovorka i gradonačelnik Marko Filipović

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je kazao kako je ova izložba, dobar primjer kako kulturna suradnja i povijesne veze između naših naroda mogu obogatiti naše živote i učvrstiti prijateljstvo. Pravi se prijatelj poznaje po tome kako reagira u nevolji. Sudeći prema pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice, nudeći im utočište u vrijeme rata s jedne strane, i pomoći koja je iz Hrvatske stigla u Češku kada su ovu zemlju zadesile poplave i tornado, nema sumnje da se ovdje radi o pravome prijateljstvu!

Izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske “U Rijeci je naša povezanost s češkom zajednicom duboko ukorijenjena u povijesti. Naime, još davne 1914. godine, u Rijeci je osnovana Češka beseda, a dokaz tome je i spomen ploča na jednoj zgradi na Kantridi.  Češka beseda u Rijeci obnovila je svoje djelovanje kroz udrugu osnovanu 1994. godine i od tada neumorno djeluju okupljajući češku nacionalnu manjinu i priređujući mnogobrojne programe čime apsolutno doprinose riječkoj multikulturalnosti i raznolikosti. Češku besedu Rijeka kroz razne natječaje financijski potpomažu Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Češka Republika kroz Savez Čeha u RH te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Udruga je u sklopu doma otvorila i hostel kako bi osigurala dio novca i za samofinanciranje. U ime Grada Rijeke, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe”, kazao je gradonačelnik Filipović.

Riječi zahvale uputila je i zamjenica župana Marina Medarić naglasivši ulogu češke manjine u PGŽ i prijateljstvo između naših naroda.