Na panoima Grada Rijeke postavljenim na Korzu ispred Filodrammatice do 14. veljače može se pogledati izložba “Zametski zvončari – prveh 50 let“, kojom se obilježava pola stoljeća postojanja zvončara na Zametu.

U pratnji Zametskih zvončara izložbu su obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem, predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić, Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je veselje što zametski zvončari kao jedina gradska zvončarska skupina, ne samo što neprekinuto djeluju već pet desetljeća, već su iz godine u godinu sve brojniji.

Izložbu su obišao gradonačelnik i predstavnici zametskih zvonačara

Izložbu su obišao gradonačelnik i predstavnici zametskih zvonačara

Predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić kazala je kako je izložba na Korzu tek jedan u nizu od događaja kojima će zametski zvončari proslaviti svoj veliki jubilej. Tako su po prvi puta imali kandidatkinju za kraljicu Riječkog karnevala, a 9. veljače u 20 sati u Sportsko-rekreacijskom centru Zamet održat će se svečana proslava „Prveh 50 let Zametskeh zvončari uz promociju dokumentarnog filma, koji donosi i arhivske fotografije.

Uz maškare, koje su na Zametu prisutne još od početka 20. stoljeća, u obilazak Zameta i okolice, na Pusni pundejak 1968. godine, iz šale su krenuli i prvi zvončari. Prvih nekoliko godina mladići su se pojavljivali u manjem broju i različito obučeni, a današnji izgled, koji temu nalazi u Vikinzima, imaju od 1971. godine.

Izložba se može pogledati do 14. veljače

Izložba se može pogledati do 14. veljače

Zametski zvončari danas broje 90-ak odraslih i 40-malih aktivnih članova. Sudionici su brojnih karnevala u zemlji i inozemstvu, provode humanitarne akcije, a s ponosom pronose i ime svoga grada na brojnim gostovanjima i predstavljanjima i izvan karnevala.

Skip to content