Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja na postamentima na Korzu postavljena je izložba učeničkih radova.

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja, Svjetska zdravstvena organizacija ove godine obilježava pod motom „Nije tajna: Ako vam umre 8 milijuna korisnika, tražit ćete nove!“, ukazujući na taktike koje duhanska industrija koristi kako bi došla do novih mladih generacija.

Izložbu radova učenika od 3. do 7. razreda iz riječkih i županijskih osnovnih škola povodom Svjetskog dana nepušenja organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja na čelu s Darkom Rovišem.

Vladimir Mićović, Marina Medarić, Karla Mušković i Đulija Malatestinić

Vladimir Mićović, Marina Medarić, Karla Mušković i Đulija Malatestinić

Izložba je nastala je u sklopu radionica programa „Trening životnih vještina“ kojima se promiče zdravlje i osobni razvoj učenika. Program se provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od čega 23 iz Grada Rijeke, a u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10.000 djece. Kako su istaknule zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, Županija i Grad Rijeka  već 15 godina podupiru provedbu ovog programa u osnovnim školama.

Glavni cilj „Treninga životnih vještina“ je smanjiti porast korištenja sredstava ovisnosti od 6. prema 8. razredu za 30% te ojačati kapacitet nastavnika za rad s djecom na ovoj tematici.

Kako je kazao Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, istraživanja pokazuju uspješnost ovog programa. Dok je u prvoj godini njegova provođenja broj djece koja su eksperimentirala s pušenjem do 8. razreda bio 47%, danas je taj broj smanjen na 22%.

„Trening životnih vještina“ je univerzalni preventivni program. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda. Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima (osobne vještine samoregulacije, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja).

Zbog mjera zaštite koje je nametnula epidemija koronavirusa, ove godine je izostao javno obilježavanje ovog dana, u kojem svake godine sudjeluje velik broj osnovnoškolaca, a u umjesto djece na Korzu su se okupili njihovi nastavnici. Upravo je za javno obilježavanje ovog dana u 2019. godini Grad Rijeka dobio povelju za uspješno provedenu akciju u sklopu akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Prošlogodišnja akcija pod nazivom “Pušenje: krade ti dah” ujedno je proglašena i jednom od deset najboljih ovogodišnjih akcija u Hrvatskoj.

Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a surađuju na brojnim projektima, a Nastavni je zavod jedan od važnih dionika upravo u radu Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – zdravi grad“.